Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 25 nov 2016 / 09:00 uur

Patiënt gestorven door verkeerde armbandje

In het Belgische Gent heeft een noodlottig ongeval plaatsgevonden. Een 79-jarige patiënte is gestorven nadat ze een verkeerd identificatiebandje om haar arm had gekregen. Hierdoor heeft ze mogelijk niet de juiste medicatie gekregen, reden voor haar zoon om naar de rechter te stappen.

Paula Van Duyse onderging op 24 december een hartoperatie in het Universitair Ziekenhuis in Gent, meldt Het Laatste Nieuws. Tijdens de procedure werd haar identificatiebandje vies en Van Duyse kreeg een nieuwe. Bij de vervanging ging het mis: op het nieuwe bandje stond niet háár naam, maar die van een kamergenote. Een week lang had niemand in de gaten dat de vrouw het verkeerde bandje droeg. Haar zoon Eddy ontdekte ruim 10 dagen later op 4 januari dat er sprake was van een grote vergissing.

„Toen ik haar hand pakte, zag ik dat de naam op het armbandje niet klopte," vertelde Eddy. Volgens het eerste verslag lag de suikerspiegel van mevrouw Van Duyse, die diabetespatiënt was, veel te hoog. Het schijnt dat de overlevingskans met een derde is verminderd. Op 13 januari is de vrouw overleden.

Haar zoon vraagt zich af of ze door de vergissing wel de juiste medicatie heeft gekregen en of ze wel genoeg insuline heeft gehad. „Het verkeerde identificatiebandje had géén gevolgen voor de toediening van medicatie", reageert het UZ Gent.

Op de afdeling hangt de be­handeling niet af van het bandje, maar van het elektronische patiëntendossier, dat gekoppeld is aan de ­mo­nitors waaraan de patiënten ­hangen. Toch heeft het ziekenhuis het identificatiesysteem aangepast na het ongeval. De zaak komt voor op 19 december.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Patiënt gestorven door verkeerde armbandje
Sluiten