Steven Musch
Steven Musch Nieuws 1 nov 2016 / 14:01 uur

Overheid stopt met ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek schrappen de woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ uit het officiële vocabulaire. De woorden zouden volgens de WRR en het CBS niet precies genoeg zijn en stigmatiserend werken. Dat staat in het WRR-rapport ‘Migratie en classificatie: naar een meervoudig migratie-idioom’ dat dinsdag is verschenen.

Het rapport is nog geen formeel advies aan het kabinet, maar zou mogelijk wel de norm kunnen bepalen bij de overheid. Het woord ‘allochtoon’ werd voor het eerst gebruikt door de WRR in 1989 in het rapport Allochtonenbeleid. De term is begin jaren zeventig bedacht door socioloog Hilda Verwey-Jonker als een neutraal begrip, maar heeft tegenwoordig toch een negatieve bijklank gekregen.

Een alternatief voor de woorden komt er niet. Als dat wel nodig is, bijvoorbeeld voor bevolkingsonderzoek, wordt er gesproken van inwoners met een migratieachtergrond of inwoners met een Nederlandse achtergrond. Volgens de WRR hebben immigranten onderling weinig gemeenschappelijks, dus heb je er weinig aan om ze allochtoon te noemen.

Westers en niet-westers

Behalve de woorden allochtoon en autochtoon, wil de WRR ook af van de woorden ‘westers’ en ‘niet-westers’. Nu zijn Japanners en Indonesiërs namelijk wel westers en Surinamers en Antillianen niet.

De discussie over de term allochtoon wordt al langer gevoerd. In de jaren ’80 en ’90 raakte de term ingeburgerd, maar kreeg tegen het eind van de eeuw ook steeds meer een negatieve bijklank. In 1989 nam het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost een motie aan die voorschreef dat ambtenaren en bestuurders voortaan de term ‘etnische minderheid’ moesten gebruiken in officiële beleidsstukken. Zes jaar later werd er een vergelijkbaar voorstel gedaan in de gemeenteraad van Den Haag.

Biculturele burger

Zowel de PvdA als de LPF pleitten in 2005 nog voor het afschaffen van de term allochtoon. Het jaar daarvoor werd naar aanleiding van een parlementair onderzoek naar het integratiebeleid voorgesteld om in beleidsstukken alleen nog te spreken van Nederlanders en vreemdelingen. Het voorstel haalde het niet. Rita Verdonk, destijds minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat zij het onzin vond dat de overheid zou gaan functioneren ‘als een soort taalpolitie’.

Ook de laatste jaren is er regelmatig discussie geweest over het gebruik van het woord ‘allochtoon’. Verschillende alternatieven passeerden in de loop der jaren de revue, waaronder biculturele burger, nieuwe Nederlander of vreemdeling. De woorden allochtoon en autochtoon worden dan ook steeds minder gebruikt door de overheid.

In maart nam de Tweede Kamer een motie aan van de SP en de PvdA waarin staat de minister Lodewijk Asscher (Integratie) de woorden allochtoon en autochtoon onder de loep moet nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Overheid stopt met ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’
Sluiten