Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 9 nov 2016 / 19:50 uur

Ophokplicht pluimvee ingesteld in om vogelgriep

Bij wilde vogels in onder meer Duitsland en Oostenrijk is vogelgriep aangetroffen van het type H5N8. Daarom is er in heel Nederland een ophok- en afschermplicht ingesteld voor de bedrijven die vogels houden bestemd voor het produceren van vlees, eieren en andere producten en het uitzetten in het wild. Dit meldt de Rijksoverheid.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft deze maatregel getroffen, naar aanleiding van het advies van deskundigen. Naast Duitsland en Oostenrijk zijn er in Hongarije, Zwitserland en Polen wilde vogels met hoogpathogene vogelgriep H5N8 aangetroffen. Van dode watervogels in Nederland wordt nu vermoed dat zij ook deze variant hebben.

Naast de ophok- en afschermplicht, die in delen van Duitsland ook is ingesteld, roept Van Dam de bewuste Nederlandse bedrijven op om hygiënemaatregelen te treffen. Om nader te onderzoeken of H5N8 zich over de wilde watervogels in Nederland verspreidt, heeft Van Dam onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam opgeroepen om een aantal soorten te monitoren.

H5N8

H5N8 is een variant van de vogelgriep. Een zeer besmettelijk en fataal virus voor vogels. Bij mensen uit de ziekte zich in symptomen van milde griep, waaronder koorts, hoofdpijn en hoesten. Eind oktober werden duizenden kalkoenen, fazanten en eenden van wildhandel Verbaarschot in Deurne geruimd uit angst voor de vogelgriep. Het virus spreidde zich niet uit naar nabijgelegen bedrijven.

Eerder in oktober waarschuwde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties verschillende landen voor het verspreiden van het H5N8-virus. Pluimveesectoren in deze landen, waaronder Nederland, werden opgeroepen om alert te zijn op en aandacht te vragen voor verdachte omstandigheden.

In 2014 moesten in Nederland een aantal pluimveebedrijven geruimd worden, vanwege het hoogpathogene H5N8-virus. Deze situatie was echter mild in vergelijking met die van 2003. Toen zorgde de variant H7N7 ervoor dat in totaal zo’n 30 miljoen dieren in 1300 bedrijven vernietigd moesten worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ophokplicht pluimvee ingesteld in om vogelgriep
Sluiten