Rens Oving
Rens Oving Nieuws 4 nov 2016 / 15:30 uur

Nu al meer migranten verdronken dan ooit

Het jaar is nog niet voorbij, maar nu al zeker dat dit het dodelijkste jaar voor migranten in de Middellandse Zee ooit was. Tot nu toe verdronken 4220 mensen tijdens hun poging om Europa te bereiken. Dat blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Daarmee is het record van vorig jaar met nog twee maanden voor de boeg al verbroken. In 2015 verdronken in totaal 3771 mensen in de Middellandse Zee. Dat was toen al het dodelijkste jaar voor vluchtelingen ooit, in 2014 kwamen ruim 3200 mensen om.

Honderdduizenden

Ondanks de gevaren blijven vluchtelingen en migranten uit Afrika en het Midden-Oosten de overtocht wagen. Duizenden stierven tijdens hun tocht naar een beter leven, honderdduizenden wisten levend de overkant te halen. Tot nu zijn dit jaar meer dan 333.000 migranten de zee overgestoken.

In het oosten, tussen Turkije en Griekenland, is het wel veel rustiger geworden nadat Europa en Turkije af hebben gesproken vluchtelingen terug te sturen. Hier vielen dit jaar dan ook ‘slechts’ 415 doden.

Schipbreuk

De meeste dodelijke slachtoffers vallen bij de oversteek van Noord-Afrika naar Italië. Die route blijft desondanks onverminderd populair. Smokkelaars misbruiken de chaos in Libië om hun levensgevaarlijke bootreizen onbelemmerd aan te bieden. Daarbij worden grote risico’s genomen waardoor regelmatig schipbreuk wordt geleden.

Op woensdag sloegen nog twee bootjes om, meer dan 240 mensen verloren hierbij vermoedelijk het leven. Diezelfde dag werden nog vijf scheepjes, vertrokken uit Libië, op het water aangetroffen. Na dagen van onrustig weer lag de zee er wat rustiger bij, smokkelaars probeerden daarom tegelijk de oversteek te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nu al meer migranten verdronken dan ooit
Sluiten