Metro
Metro Nieuws 14 nov 2016 / 15:00 uur

Zzzoem..Nieuwe muggensoort ontdekt in Nederland

Muggenonderzoekers hebben in de omgeving van Doorwerth een voor Nederland nieuwe muggensoort ontdekt. De steekmug kwam tot nu toe alleen voor in koude streken zoals het noorden van Japan, Rusland, Zweden en Noorwegen.

„Het is heel opmerkelijk dat een mug uit zulke koude gebieden Nederland heeft opgezocht”, zegt entomoloog Sander Koenraadts van de Wageningen Universiteit.

Muggenval

De Culiseta bergrothi is verschillende keren gevangen in een muggenval bij een boerderij in Doorwerth. In het kader van een Europees onderzoek naar de verspreiding van muggen zijn dergelijke vallen in Nederland, Italië en Zweden geplaatst. In Nederland zijn in de vallen in totaal veertien verschillende soorten muggen gevangen.

Door de klimaatverandering vinden biologen tegenwoordig vaker soorten die eigenlijk in veel warmere streken thuishoren. Waarom nu een mug uit een veel kouder gebied in Nederland is gevonden, moet volgens Koenraadts nog nader worden onderzocht. De nieuwe mug zal volgens hem niet veel overlast veroorzaken, want het beestje steekt bij voorkeur rundvee en draagt geen ziektes bij zich.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zzzoem..Nieuwe muggensoort ontdekt in Nederland
Sluiten