IngelisedeVries
IngelisedeVries Nieuws 21 nov 2016 / 15:55 uur

Niemand kan meer boer worden

De komende tien jaar zullen er waarschijnlijk heel wat boerderijen verdwijnen. Zo’n 15.000, blijkt uit een rapport van het CBS dat maandag is verschenen. Meer dan de helft van de Nederlandse boeren ouder dan 55 heeft geen opvolger voor de boerderij.

Op dit moment is meer dan de helft van de Nederlandse boeren ouder dan 55. Daarvan heeft 60 procent geen opvolger. Dat betekent dat er binnen tien jaar een heleboel boerderijen zullen verdwijnen. Wanneer een boerderij levensvatbaar is, wordt deze vaak opgekocht door andere boerderijen. Dat lijkt niet echt een probleem: de voedselproductie wordt weliswaar door minder bedrijven gedaan, maar de hoeveelheid blijft hetzelfde.

Niemand kan meer boer worden
CBS

Lastig op te volgen

Toch zit er een keerzijde aan. „Als deze trend doorzet, worden grote bedrijven ook steeds lastiger op te volgen”, legt Jorrit Kiewik, directeur van Youth Food Movement (YFM) uit, een organisatie die wil dat jongeren bewuster bezig zijn met eten. Boerderijen zullen steeds groter worden als ze elkaar blijven opkopen. Grond is schaars in Nederland, dus wanneer het te koop staat, wordt het snel opgekocht als garantie voor de toekomst. „Daar komt bij dat steeds minder mensen kunnen boeren, wat de opvolging nog lastiger maakt.”

Aan grond komen lijkt onmogelijk voor jonge boeren. „Het is een simpel rekensommetje: een hectare grond kost in Nederland al gauw 70.000 euro. Een gemiddelde melkveehouder heeft 40 hectare nodig. Dan moet je alleen aan grond dus al bijna 3 miljoen investeren.” Dat kunnen veel jonge boeren niet. „Vroeger hadden veel mensen wel een boer in de familie. Als familie mats je elkaar een beetje, of schenk je een gedeelte.”

Er is nog een derde probleem, legt Kiewik uit: „Steeds minder jongeren willen boer worden.” Dat heeft er volgens Kiewik deels mee te maken dat we niet meer weten wat eten is of waar het vandaan komt. „We zijn opgegroeid met voldoende eten en hechten weinig waarde aan waar het vandaan komt.” Daarbij is eten in Nederland goedkoop. „Zo goedkoop dat we zonder nadenken een derde van ons eten weggooien.”

Niemand kan meer boer worden
Beeld: ANP

Oplossing

Toch is er wel een oplossing volgens Kiewik, die zelf op een boerderij opgroeide. Die oplossing is een nieuwe vorm van ondernemerschap. „Niet iedereen kan zich richten op kaas maken, rondleidingen op de boerderij geven of een camping beginnen. Maar ik denk wel dat we slim genoeg zijn met z’n allen om nieuwe vormen voor boeren te verzinnen.” Nu wordt er vooral efficiënt geproduceerd, wat gevolgen heeft voor bijvoorbeeld dierenwelzijn. Dieren zitten vaak op kleine ruimtes en binnen om ziektes in te perken. Dat kan flink in de kosten schelen voor een boer. „Met een extra inkomstenbron heeft de boer dan een goed inkomen.” Dat heeft dus ook voordelen voor de dieren op een boerderij.

Daar moet alleen nog een omslag in komen. Zo denkt Kiewik dat er een markt is voor biologische of streekproducten. „Veel jonge, hoogopgeleide mensen in de stad vinden dat leuk en interessant. Die groeimarge is er, blijkt uit onderzoek.” Ook moet eten weer gewaardeerd worden door consumenten én moeten boeren weten wat ze produceren. „Ik sprak laatst voor een groep biologische boeren. Toen ik vroeg wie zijn eigen melk dronk, ging een derde van de handen niet omhoog. Terwijl de keten dan juist niet korter kan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Niemand kan meer boer worden
Sluiten