Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 18 nov 2016 / 14:28 uur

New Balance neergezet als ‘merk van blanken’

New Balance-dragers die hun schoenen in de vuilnisbak dumpten en de fik erin zetten. Foto’s hiervan volgden massaal op social media na een geopenbaarde quote van een New Balance-manager, waaruit mensen opmaakten dat ze bij het bedrijf pro-Trump zijn. Een blogger met neonazistische overtuigingen grijpt deze kans aan om het merk uit te roepen als ‘merk van de blanken’.

https://twitter.com/i/status/796760520368017409

Nadat journalist Sara Germano vorige week een quote van New Balances Matt LeBretton op Twitter gooide en ook Sole Collector het bericht deelde, uitten veel klanten hun verontwaardiging. „Obama en zijn mensen wilden niet naar ons luisteren en eerlijk gezegd hebben we met de verkiezing van Trump als president wel het idee dat dingen de juiste richting op gaan.”

https://twitter.com/i/status/796479327911247876

New Balance kon natuurlijk niet anders dan nadere toelichting geven over deze opmerking. Volgens de sneakergigant is bovenstaande quote slechts van toepassing op de Trans-Pacific Partnership deal, die handelssamenwerking tussen verschillende landen waaronder de VS moet vergroten. New Balance is echter bang dat de TPP nadelig kan zijn voor hun binnenlandse handel. Maar dat betekent niet dat New Balance Trump aanhangt. Clinton was bijvoorbeeld ook tegen de TPP-deal.

Jammer genoeg was het aanvullende statement van New Balances Mary Lawton niet genoeg. De tweet van Germano ging als een lopend vuurtje en de foto’s van New Balancesneakers die expres tussen het vuilnis waren beland stroomden binnen op social media. In een mum van tijd leek New Balance een sneakermerk geworden dat bedoeld was voor Trump-aanhangers.

Officieel merk

Neo-Nazi blogger Andrew Anglin maakte gebruik van de ophef om zijn overtuiging aan New Balance te koppelen. „Ik was een Nike man. Of tenminste, dat was ik. Het is tijd om over te stappen naar New Balance. Hun moedige actie maakt hen het officiële merk van de Trump-revolutie”, aldus de woorden van Anglin.

New Balance zou niet het eerste merk zijn dat door bepaalde groeperingen gebruikt wordt als symboliek voor hun overtuigingen. Merken als Lonsdale en Fred Perry, die zich zelf overigens ver van dit soort groeperingen willen houden, zijn door de jaren heen ook vaak gebruikt als symbolisering voor extreemrechtse overtuigingen.

„We kunnen elkaar nu herkennen aan onze kleding”, betoogde Anglin op zijn blog The Daily Stormer, die zichzelf neerzet als de nummer 1 website op het gebied van extreemrechtse overtuigingen. Wederom was het woord aan New Balance. In een statement leggen ze de situatie duidelijk uit aan hun klanten en benadrukken ze dat ze „haat en intolerantie op geen enkele manier toestaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
New Balance neergezet als ‘merk van blanken’
Sluiten