Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 14 nov 2016 / 07:45 uur

Nederlandse Syriëgangers willen terugkomen

Nederlandse jihadisten die in Syrië strijden voor bijvoorbeeld IS, zijn van plan om terug te keren. Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het Dreigingsbeeld Terrorisme, dat maandag is gepubliceerd. Er zouden aanwijzingen zijn dat meer en meer Nederlandse Syriëgangers willen terugkeren, maar daar vaak niet in slagen.

Actiever op internet

De NCTV rekent er op dat er meer jihadisten uit Syrië terugkeren als het kalifaat van IS valt. Daarmee zal de dreiging van jihadistische groepen in Nederland toenemen. Deze bewegingen waren er tot nu toe steeds op gericht om zo veel mogelijk Syriëgangers te werven, maar nu richten zij zich mogelijk op Nederland zelf.

Eén van de aanwijzingen die de NCTV daarvoor heeft, is dat jihadisten de afgelopen zomer steeds actiever op internet zijn geworden. Mogelijk willen zij op die manier terroristen werven, maar er zijn geen specifieke aanwijzingen dat er daadwerkelijk een aanslag wordt voorbereid.

Ook kinderen zijn bedreiging

Daarnaast houdt de NCTV er rekening mee dat Nederlandse jihadisten in Syrië of Irak worden klaargestoomd om een aanslag te plegen. In totaal zijn er zo’n 270 personen van Nederland naar Syrië gereisd. Daarbij zijn vrouwen en kinderen vanaf 9 jaar meegenomen, omdat daar ook een mogelijke dreiging vanuit gaat. Daarvan zijn 44 personen omgekomen, en nog eens veertig zijn teruggekeerd.

Ook wijst de NCTV er op dat het mogelijk is dat mentaal instabiele mensen door IS worden overgehaald om aanslagen in Nederland te plegen. In Duitsland zijn er meerdere voorbeelden van ‘lone wolves’ die door IS werden overgehaald en later aangestuurd via chatgesprekken om een aanslag te plegen. In Eindhoven werd in augustus ook een man opgepakt die mentaal instabiel is, en jihadistische denkbeelden had.

Aanslag op moskee

Er is ook altijd nog dreiging van rechts- en links-extremistische terroristen, die de Nederlandse verkiezingen mogelijk als aanleiding zien om een aanslag te plegen. De NCTV geeft als voorbeeld een aanslag op een moskee in Enschede, eerder dit jaar. Daar probeerden een aantal mannen molotovcocktails naar binnen te gooien, omdat zij tegen de komst van asielzoekers waren.

Reageer op artikel:
Nederlandse Syriëgangers willen terugkomen
Sluiten