Rens Oving
Rens Oving Nieuws 3 nov 2016 / 15:35 uur

Nederlanders zien president Trump totaal niet zitten

Mocht Donald Trump tot president van de Verenigde Staten worden gekozen, dan zijn Nederlanders daar totaal niet blij mee. Volgens een peiling van Ipsos kan Trump in Nederland op weinig waardering rekenen.

Als Nederlanders het voor het zeggen hadden, zou Trump zelfs geen schijn van kans maken. Slechts 6 procent  zou op Trump stemmen, driekwart kiest voor Clinton. Aanhangers van de PVV zijn nog het minst negatief over Trump, maar ook onder hen wil slechts een minderheid op de Republikeinse miljardair stemmen.

Zeer negatief

Als de Amerikanen op 8 november Trump boven Clinton verkiezen, heeft dat ook gevolgen voor de manier waarop Nederlanders de Verenigde Staten waarderen. Meer dan 60 procent van de ondervraagden kijkt dan zeer negatief tegen Amerika aan.

Dat chagrijn komt ook voort uit het idee dat Trump als machtigste man op aarde meer kwaad dan goed zal doen voor Nederland en de rest van wereld. Nog geen 5 procent van de Nederlanders denkt dat Trump als president iets goeds zal doen voor de wereldeconomie en vrede en veiligheid. Ook voor Nederland worden de gevolgen van een presidentschap van Donald Trump als bijzonder negatief ingeschat.

Nek-aan-nek

In de Verenigde Staten zelf zijn de meningen wat meer verdeeld over de favoriete presidentskandidaat. In de laatste week voordat de Amerikanen naar de stembus gaan, is het gat tussen Clinton en Trump behoorlijk gekrompen. In de meeste peilingen gaat Clinton nu aan de leiding met gemiddeld 2 tot 3 procent.

De kans dat daar zo kort voor de verkiezingen nog veel aan verandert, lijkt klein. Volgens een laatste peiling van The New York Times en CBS heeft een ruime meerderheid van de kiezers zijn of haar keuze gemaakt. De kans dat ze hier nog van afwijken, is bijzonder klein.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlanders zien president Trump totaal niet zitten
Sluiten