Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 25 nov 2016 / 12:13 uur

Nederland onderzoekt: buikpijn door brood, kan dat?

Er doen een hoop verhalen de ronde over gezondheidsklachten veroorzaakt door granen. Daarom gaat Nederland een groot internationaal onderzoek leiden dat voor eens en altijd duidelijk moet maken of je ziek kunt worden van brood. Dat meldt de Volkskrant.

Buikpijn, een opgeblazen gevoel, gewrichtsklachten, rusteloosheid en slapeloosheid: het zijn stuk voor stuk klachten die opvallend veel gemeld worden door mensen die tarwebrood eten. Volgens verschillende antitarwegoeroes zou het graan ontstekingsprocessen op gang brengen en suikerpieken in het bloed veroorzaken. Dat zou zorgen voor een groter risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

Granen zouden zelfs kleine gaatjes in de darm kunnen maken, wat leidt tot chronische ziekten zoals reuma en diabetes en in extreme gevallen zelfs tot autisme en epilepsie. Op social media laten veel mensen weten dat klachten verdwijnen wanneer ze granen uit hun dieet schrappen.

Angstcultuur

Volgens emeritus hoogleraar gezonde voeding Fred Brouns van de Universiteit van Maastricht zijn deze verhalen niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Hij zegt tegen de Volkskrant dat er een angstcultuur rondom eten aan het ontstaan is. „Daarom gaan wij het hele proces, van het telen van tarwe tot en met het bakken van het brood, onderzoeken.”

De proef

De wetenschappers gaan verschillende soorten tarwe uitzaaien. De granen worden op verschillende manieren geteeld en het pakproces wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De proefpersonen, negentig mensen met een ‘prikkelbaar darmsyndroom’, krijgen verschillende soorten brood voorgeschoteld. Hun reactie hierop wordt vergeleken met die van gezonde deelnemers.

Over een jaar komen de eerste resultaten van het onderzoek, dat 1,5 miljoen euro gaat kosten, waarschijnlijk naar buiten. Het is de eerste keer dat de gezondheidseffecten van granen zo uitgebreid worden onderzocht. „We hopen de grote vraagtekens die er zijn weg te kunnen nemen”, besluit Brouns.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland onderzoekt: buikpijn door brood, kan dat?
Sluiten