Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Nieuws 21 nov 2016 / 12:25 uur

Man wil niet weten wie presidentsverkiezingen won

Ignorance is bliss, luidt de befaamde spreuk uit het boek 1984. Onwetendheid is een zegen. Dat vindt ook de Amerikaan Joe Chandler. Hij weet namelijk nog steeds niet wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen en doet er ook alles aan om het niet te weten te komen.

Chandler weet na een week nog steeds niet of Hillary Clinton of Donald Trump nou juist de Verenigde Staten gaat leiden. „Ik leef nog steeds in een bubbel van onwetendheid”, zegt de man tegen Fox News. De kunstenaar is op 8 november gaan slapen en heeft sindsdien alle kranten, tv, radio en social media vermeden om er maar niet achter te komen.

Verkiezingsfeestje

Chandler werd wel uitgenodigd voor een verkiezingsfeestje, maar besloot de uitnodiging af te slaan. „Ik werd uitgenodigd om de hele nacht op te blijven terwijl iedereen nagelbijtend zit te wachten. Toen dacht ik: er moet een betere manier zijn.” Dus hij ging slapen. De volgende ochtend werd hij wakker en voelde hij zich zo vredig, dat hij besloot uit te stellen te bekijken wie de verkiezingen heeft gewonnen.

„Ik heb de rust temidden van alle politieke uitbarstingen en chaos van digitale media gevonden”, vertelt hij. „Het is erg vredig in mijn bubbel van onwetendheid.” Overigens is hij niet helemaal afgesloten van het nieuws: zijn dochter stuurt hem regelmatig gecensureerde updates zodat hij niet helemaal onwetend is.

Bordje

Het lijkt bijna onmogelijk om nieuws niet te horen als het al dagen hét gesprek van de dag is en er zelfs protesten zijn over de uitslag. Om die reden gaat de man altijd met een koptelefoon op de deur uit en draagt hij een briefje met de tekst: „Ik weet niet wie er gewonnen heeft en ik wil het ook niet weten. Vertel het me alsjeblieft niet!”

Beeld: ANP

Trend

Chandler is niet de eerste die zich afsluit voor het nieuws. Ook in Nederland lijkt het een trend. RTL Nieuws-hoofdredacteur Pieter Klein schreef eind juli een column naar aanleiding van een intern onderzoek of en waarom mensen afhaken bij teveel naar nieuws. „Ze vertelden bijna allemaal dat het nieuws – soms – te hard binnenkomt, dat ze er emotioneel van worden, dat het ze deprimeert”, schreef Klein. „Is dit van alle tijden, of is het nieuw?”

NRC besloot naar aanleiding daarvan mensen op te zoeken die het nieuws bewust niet volgen. De redenen zijn verschillend. „Ik kon het niet meer bolwerken. Ik snapte de wereld niet meer”, vertelde de 34-jarige Johan Vonk tegen de krant. De 31-jarige Renée Haenen doet het deels om haar kinderen te beschermen: „Misschien omdat mijn kinderen heel gevoelig zijn. Voor hen is iets al snel te groot.” Maar ook voor zichzelf: „Ik wil gevoed worden. Beelden van bloed, van drama, die voeden me niet.”

Beeld: ANP

Positief

Het lijkt er vooral om te gaan dat mensen teveel geraakt worden door het nieuws. Blogger Sophie schreef vorig jaar al: „Ik probeer positiever in het leven te staan, ik werk harder, maak mijn dromen waar en probeer de wereld een beetje mooier te maken. Al deze goede ontwikkelingen konden voorheen in 1 minuut teniet gedaan worden door iets verschrikkelijks te horen in het nieuws.”

Uit onderzoek blijkt ook dat het niet volgen van heftig of slecht nieuws best goed voor je kan zijn. In Amerika kregen heel wat mensen na de aanslagen op de Twin Towers in 2001 last van symptomen die aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen worden gelinkt. PTSS is een angststoornis die voortkomt uit een traumatische ervaring. Je hersenen kunnen de gebeurtenis niet goed verwerken, waardoor je last kunt krijgen van herbelevingen, slecht slapen, nachtmerries, heftige schrikreacties of depressieve klachten. De stijging had te maken met het feit dat veel mensen de aanslagen intensief hadden gevolgd in de media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Man wil niet weten wie presidentsverkiezingen won
Sluiten