Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 30 nov 2016 / 08:40 uur

‘Maak hiv-test net zo gewoon als bloeddruk meten’

Het afnemen van een hiv-test moet net zo gewoon worden als het meten van iemands bloeddruk. Op dit moment wordt bijna de helft van de hiv-diagnoses te laat gesteld, terwijl bij een tijdige succesvolle behandeling het virus niet meer aantoonbaar is in het bloed en niet meer overdraagbaar aan anderen.

Dat zegt Pieter Brokx, directeur van de Hiv Vereniging, aan de vooravond van Wereld Aids Dag op 1 december. Ondanks dat het aantal hiv-infecties jaarlijks (langzaam) afneemt in Nederland, maakt hij zich grote zorgen over de laatste cijfers. „Mensen die niet tot de hoog risico groepen behoren, zoals heteromannen en mensen ouder dan 45 jaar, komen steeds vaker te laat in behandeling”, zegt Brokx.

Stigma

Volgens hem houden (huis)artsen het stigma dat rust op hiv mede in stand door er niet over te praten. „Huisartsen en andere zorgverleners denken vaak niet aan hiv als een patiënt met klachten niet in het risicoplaatje, zoals homoseksuelen of migranten, past. Duidelijke symptomen bij deze mensen worden niet voor hiv aangezien. Bij deze groep is testen op hiv maar zelden aan de orde. Dat zie je in de cijfers terug, en dat is onacceptabel. Vaak lopen deze mensen er jaren onwetend mee rond.”

Veilig

Want als een hiv-geïnfecteerde op tijd de juiste behandeling krijgt, staat een normaal leven hem of haar niet in de weg. Zoals gebeurde bij Kenny (35) die hiv heeft en zijn vriendin Heidi niet. Drie jaar geleden kregen zij via de natuurlijke weg een gezond zoontje. Heidi was niet bang om zonder condoom te vrijen. „Hij neemt zijn medicijnen altijd goed in, dus ik wist dat ik niet bang hoefde te zijn”, vertelt ze.

Niet overdraagbaar

En daar had ze gelijk in, maar haar familie was minder zeker hiervan. En dat is precies waar de schoen wringt. „Mensen met hiv hebben vaak nog te maken met angst van anderen, die al bang zijn om hiv op te lopen door iemand te zoenen of uit hetzelfde glas te drinken”, zegt Kees Brinkman, internist bij het OLVG in Amsterdam. „Met de wetenschap dat mensen met hiv die succesvol worden behandeld het virus, zelfs via condoomloze seks, niet meer kunnen overdragen, hoop ik dat die angst zal verdwijnen.”

Onderzoek

Dit jaar werden de resultaten van een groot internationaal onderzoek bekend. Hiervoor hadden 1100 hetero- en homostellen, waarvan de een hiv heeft en de ander niet, bijna 60.000 keren seks gehad, ook zonder condoom. Niemand van de partners zonder hiv raakte geïnfecteerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Maak hiv-test net zo gewoon als bloeddruk meten’
Sluiten