Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 2 nov 2016 / 14:33 uur

Luchtalarm verdwijnt nu echt

Iedere eerste maandag van de maand hoort iedere Nederlander om stipt 12.00 uur gedurende 1 minuut en 26 seconden een sirene. Daar komt nu een einde aan.

Het was al bekend dat het luchtalarm op den duur zou verdwijnen, maar minister Ard van der Steur heeft daar nu een precieze datum aan verbonden. Vanaf 1 januari 2020 zullen de sirenes niet meer maandelijks te horen zijn.

Gerichter communiceren

Reden van het afschaffen van Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) zijn de alternatieve mogelijkheden om burgers te waarschuwen bij rampen. Zo kan er in de toekomst alarm worden geslagen via bijvoorbeeld calamiteitenzenders, geluidswagens, NL-Alert en sociale media. Deze communicatiemiddelen kunnen bovendien gerichter worden ingezet.

„Het grote voordeel is dat deze ook gebruikt kunnen worden om een gericht handelingsperspectief te bieden. Daardoor weten mensen niet alleen wat er aan de hand is, maar ook wat ze op dat moment het beste kunnen doen”, laat het ministerie in een verklaring weten.

Het luchtalarm is maandelijks via zogeheten WAS-palen te horen, met uitzondering van feestdagen en speciale gebeurtenissen. Momenteel telt Nederland 4283 van deze palen. Het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) werd ingezet na de ramp in Tsjernobyl. Er moest toen een systeem komen dat burgers snel kon waarschuwen in geval van een ramp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Luchtalarm verdwijnt nu echt
Sluiten