Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 14 nov 2016 / 13:44 uur

‘Laat kind zelf het complot rond Sint ontrafelen’

De stoomboot met Sinterklaas en zijn Pieten is gearriveerd. Wat vertel je je kind? Bestaat hij wel of bestaat hij niet? „Laat kinderen in het ongewisse, lieg ze niet voor, en praat kinderen al helemaal niet het ‘Sint Geloof’ actief aan”, is het devies van opvoedkundige Marina van der Wal.

Metro-lezers zijn verdeeld over de vraag of je je kind de waarheid moet vertellen over Sinterklaas of dat je kinderen vrij moet laten om dit zelf te ontdekken. Dat blijkt uit een poll die Metro heeft gehouden. Zo laat Joanna Kers haar kinderen dit zelf ontdekken. „Ik ga geen formeel gesprek aan, maar ik ga er ook niet glashard om liegen. Langzaam maar zeker komen de twijfels en vragen en dan ontrafelen ze het.” Metro-lezer Henny is wel van het direct vertellen dat de Sint een fabeltje is. „Dat verklaart voor de kinderen ook meteen waarom de een maar weinig cadeautjes krijgt en de ander juist heel veel. Dat dit dus niets te maken heeft met hoe lief je bent.”

‘Een ding’

Volgens Van der Wal zijn het vooral de volwassenen voor wie Sinterklaas „een echt ding is geworden”. „Zij zijn de voor- en tegenstanders als het gaat over Zwarte Piet én over de overtuigingen als het gaat om de dag ’waarop je je kind vertelt dat Sinterklaas niet bestaat’. Als volwassenen maken we er misschien wel een té groot punt van.”

Want wat maken kinderen er zelf van? Van der Wal legt dit uit aan de hand van een voorbeeld. „Een kleuterjuf die voor de klas langzaam verandert in Sinterklaas. Jurk aan, de mantel, de baard, de mijter. De manier waarop de kinderen haar benaderen kleurt ook mee. Op een gegeven moment is ze de juf helemaal niet meer, maar Sinterklaas. En op het moment dat de juf weer helemaal zichzelf is, hebben de kleuters oprecht medelijden met haar: ze was er niet toen Sinterklaas in de klas was!”

Magische denkwereld

Van der Wal noemt het de magische denkwereld van kinderen. Net zoals de angst dat je zomaar door de kolkende wc meegenomen kunt worden. „Je kind al jong vertellen dat Sinterklaas alleen maar een feest is, zal de feestvreugde heus niet bederven.”

Anders is het als kinderen jarenlang hebben gehoord dat Sinterklaas écht bestaat en dat hun twijfels over de goedheiligman naar het land der fabeltjes zijn verwezen. „Dan heb je als ouders actief je kind een geloof aangepraat. En je mag als kind toch aannemen dat je ouders te vertrouwen zijn? Wat dat betreft zijn jonge kinderen nogal zwart-wit: iets mag, of het mag niet, Sinterklaas bestaat of hij bestaat niet.”

Twijfels

De opvoedkundige is er voorstander van om kinderen van kleins af aan in het ongewisse te laten. „Sinterklaas is een feest. Beamen of zelfs actief je kinderen het ‘Sint Geloof’ aanpraten, daar geloof ik niet in.”

Maar als je als ouder zelf het geloof van je kind in Sinterklaas wilt beëindigen, wacht dan op de eerste signalen van twijfel bij je kind. „Bijvoorbeeld de weigering om een schoen te zetten, omdat er toch niet echt iets in zit. Stel vragen waarmee je je kind verleidt om te vertellen wat het dwars zit. Zoals, ‘ben je teleurgesteld over de cadeautjes in je schoen?’ De kans is groot dat je je kind dan niet hoeft te vertellen dat Sint één groot volwassen complot is, maar dat je kunt bevestigen dat hij of zij dat goed gezien heeft. Dat is meteen een opsteker voor het volgen van de eigen intuïtie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Laat kind zelf het complot rond Sint ontrafelen’
Sluiten