Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 30 nov 2016 / 18:37 uur

KLM-piloten dreigen met acties door pensioenconflict

Al maanden liggen KLM-piloten in de clinch met de directie over de pensioenregelingen. Na een mislukt voorstel van KLM om een vervangend pensioenfonds op te richten, lijkt het conflict te verharden. Vijf vragen over het pensioenconflict.

Waarom gaan nu ook piloten staken?

Het is nog niet zeker of piloten daadwerkelijk het werk zullen neerleggen, maar ze dreigen met acties. Zij zijn namelijk boos omdat het maar niet lukt een pensioenakkoord te bereiken met de directie van KLM.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft een actieteam opgezet om stakingen voor te bereiden. „We zijn het namelijk zat dat KLM maar blijft proberen een extra bezuiniging te realiseren via het aanpakken van een vermeend pensioenprobleem”, aldus VNV-voorzitter Steven Verhagen. Hij laat weten dat dit niet automatisch betekent dat er snel stakingen zullen volgen, ‘maar het ligt wel in lijn der verwachting’.

Hoe staat het nu met de pensioenonderhandelingen?

De vakbond en de directie van de KLM komen nog steeds niet tot een akkoord over de pensioenen. Eerder heeft de directie de huidige overeenkomst eenzijdig opgezegd. De pensioenen van piloten stijgen normaal gesproken met de inflatie mee, iets wat de luchtvaartmaatschappij kon garanderen. Maar omdat de rente erg laag is en de pensioenregels zijn veranderd, kost de regeling KLM naar eigen zeggen honderden miljoenen. Vanaf 1 december verloopt de huidige pensioenovereenkomst. Dat betekent dat KLM-piloten geen pensioenfonds meer hebben.

Waarom moest er vandaag een rechter aan te pas komen?

KLM wilde een nieuw, vervangend pensioenfonds oprichten voor haar piloten. De ondernemingsraad van KLM ging niet akkoord en spande een rechtszaak aan. Ook de rechter gaf KLM geen toestemming tot oprichting van een nieuw fonds.

Wat is er mis met een nieuw pensioenfonds?

Het bestuur van KLM maakt zich zorgen over het bestuursmodel. Ook zou de invloed van deelnemers minder worden. Op hun site is te lezen: „Het nieuwe pensioenfonds heeft een bestuursmodel met externe onafhankelijke bestuurders en een belanghebbendenorgaan met vertegenwoordiging van KLM, VNV en gepensioneerden. Er zullen dus geen deelnemers meer in het bestuur zitten.”

En nu?

De KLM en VNV blijven onderhanden over de pensioenvoorziening van de piloten. Ondanks dat Verhagen boos is over het eenzijdig opzeggen van de huidige overeenkomst, die hij ‘uitermate ondankbaar en onredelijk’ noemt na de cao-inleveractie van vorig jaar. Toch wil hij snel tot een akkoord komen en hoopt dat stakingen hiervoor niet nodig zullen zijn. „Het is bijzonder jammer dat we na 21 jaar zonder grote arbeidsonrust deze stap hebben moeten zetten. We hopen dat acties nog te voorkomen zijn."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
KLM-piloten dreigen met acties door pensioenconflict
Sluiten