Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 3 nov 2016 / 08:22 uur

‘Jongere naïef over financieel risico appen in auto’

Even snel een appje beantwoorden of de telefoon opnemen. De verleiding van de mobiele telefoon is voor veel mensen groot, zelfs wanneer ze achter het stuur zitten. Toch kan het je flink wat geld kosten wanneer je door telefoongebruik een ongeluk veroorzaakt, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars.

Met name jongeren zouden niet doorhebben dat ze voor de kosten van een ongeluk opdraaien als ze hebben zitten appen, vertelt een woordvoerder van het Verbond aan De Telegraaf. Onverstandig, want het kan de chauffeur duizenden euro’s kosten wanneer blijkt dat hij op z’n telefoon zat ten tijde van de botsing.

Foto: Verbond van Verzekeraars

Weinig handhaving

Het verbond van Verzekeraars geeft de waarschuwing af omdat het aantal ongelukken vorig jaar met 8 procent is toegenomen, waarschijnlijk door het gebruik van mobieltjes in de auto. „Echt harde cijfers over slingerende en onoplettende bestuurders en fietsers zijn er niet. Telefoongebruik achter het stuur is strafbaar, maar handhaving heeft weinig prioriteit. Dat verandert ongetwijfeld als de samenleving de schade echt onder ogen krijgt”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond op hun website.

Niet toegestaan

Het blijft voor de meeste mensen ontzettend moeilijk om van de telefoon af te blijven. Deze gemakzucht zou best eens te maken kunnen hebben met het gemak waarmee veel mensen wegkomen met appen achter het stuur. Het is wettelijk nog niet toegestaan voor de politie om telefoons te checken na een ongeluk, en dus blijft het vaak gissen of de crash echt het gevolg is van telefoneren achter het stuur.

Deltaplan Verkeer

Verschillende verkeers- en verzekeringsorganisaties pleiten daarom voor een ‘Deltaplan Veilig Verkeer’ tijdens de volgende kabinetsperiode. Dit houdt in dat er meer geld vrijgemaakt moet worden voor toezicht en voorlichting. Veilig Verkeer Nederland drong eerder dit jaar al aan op een telefoonblokkade, bij de Vaste Kamercommissie. Dit houdt in dat dat mobieltjes automatisch worden geblokkeerd als een auto harder rijdt dan 20 of 30 kilometer per uur.

„Er zijn al verschillende partijen geweest die dit in hun verkiezingsprogramma willen meenemen. Naast snelheid en alcohol is dit echt een belangrijk thema geworden, en als je daar iets aan kunt doen moet je dat gewoon doen als je daarmee verkeersslachtoffers kunt voorkomen”, aldus Rob Stomphorst van VVN destijds tegenover Metro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Jongere naïef over financieel risico appen in auto’
Sluiten