Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 1 nov 2016

Je portie friet wordt een stukje duurder

Alle liefhebbers van een goed portie friet, opgelet. Het patatje wordt aan het einde van het jaar een stukje duurder. De prijs van een portie frietjes gaat met 5 tot 10 cent omhoog, volgens patatproducent Bex.

De reden van de prijsstijging? De tegenvallende aardappeloogst van het afgelopen jaar. Dat blijkt niet uit cijfers van het CBS, die laten zien dat de oogst ongeveer hetzelfde is als vorig jaar. Maar de kwaliteit van de Nederlandse aardappel is dit jaar veel minder goed, meldt Bex aan het AD.

De reden voor de tegenvallende kwaliteit ligt bij de zware regenval in juni dit jaar. In Brabant en Limburg liepen veel aardappelvelden compleet onder water. Volgens Bex zijn er telers die 40 procent van hun oogst zijn verloren. Groningen en Friesland kampten ook met een mindere oogst.

Die tegenvallende oogst zorgt er dus uiteindelijk voor dat een patatje bij de plaatselijke snackbar een stukje duurder wordt. De prijs ligt nu op een gemiddelde van 2,10 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Je portie friet wordt een stukje duurder
Sluiten