Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 15 nov 2016

IS: Trump maakt ons werk veel makkelijker

Je zou denken dat Donald Trump flink wat woede oproept bij een groepering als IS. Niets is minder waar. Een leider van de terroristische organisatie noemt Trump weliswaar ‘een volslagen maniak’, maar denkt dat het werk van IS een stuk makkelijker wordt door de nieuwe president.

Dat laat IS weten in een officieel statement, meldt Metro UK. „Deze man is een volslagen maniak”, zou Abu Omar Khorasani in het statement zeggen. „Maar zijn enorme haat tegen moslims zal ons werk veel makkelijker maken. We kunnen duizenden mensen rekruteren.”

Grenzen sluiten

„Onze leiders hebben de verkiezingen in Amerika op de voet gevolgd en het was onverwacht dat de Amerikanen hun eigen graf zouden graven”, voegt hij toe. Ook laat hij weten dat de grenzen sluiten voor moslims, wat Trump beweerde te willen doen, perfect voor ze is. Daarmee volgt IS een statement van de Taliban. Trump nuanceerde zijn standpunt wat betreft de grenzen sluiten voor moslims later, alleen moslims uit landen „met een geschiedenis van terrorisme exporteren naar het westen” niet welkom zijn.

Makkelijker rekruteren

De standpunten van Trump maken het rekruteren van jongeren veel makkelijker voor IS, denkt de organisatie. Vooral op het moment dat ze al enige afstand voelen met de westelijke wereld. Trump liet op zijn beurt weer weten „radicaal Islamitisch terrorisme te verslaan zoals we ook de Koude Oorlog hebben gewonnen.” Trump heeft al plannen om groeperingen als IS, al Qaeda en de Taliban aan te pakken.

Niet alleen de IS-leider waarschuwt voor aanslagen, ook officiële instanties in Amerika luiden de noodklok. Ze waarschuwden eerder dat de kans op kleine aanslagen door IS-achtige groeperingen groter is. IS motiveert namelijk om aanslagen dichtbij huis te plegen in het land, in plaats van te komen vechten in het Midden-Oosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
IS: Trump maakt ons werk veel makkelijker
Sluiten