Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 25 nov 2016 / 12:14 uur

Hoogste boom van Afrika ontdekt in Tanzania

In een afgelegen vallei in Tanzania hebben wetenschappers de hoogste boom van Afrika ontdekt. Het gevaarte is 81,5 meter hoog. Ter vergelijking: dat is even hoog als de A’dam Toren, de Sacré-Coeur in Parijs of een flatgebouw van meer dan twintig verdiepingen.

De Entandrophragma exelsum-boom groeit op de flanken van de Kilimanjaro berg. Maar mogelijk niet voor lang, want hij wordt in zijn voortbestaan bedreigd doordat er in het gebied veel bomen illegaal worden gekapt. Dat schrijven Duitse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Biodiversity and Conversation.

‘Stad in het bos’

Wetenschapper Andreas Hemp ontdekte de reusachtige bomen in Tanzania twintig jaar geleden. De afgelopen vier jaar maakte hij regelmatig reizen naar het gebied om de bomen met laserinstrumenten op te meten. Hij onderzocht tien bomen die een opvallend stuk hoger waren dan de rest. Deze reuzen bleken tussen de 59,2 en 81,5 meter hoog te zijn en zijn tussen de 500 en 600 jaar oud.

De kolossale bomen spelen een belangrijke rol in het diverse ecosysteem rondom de Kilimanjaro. Er groeien varens en andere planten op de stam. „Ze zijn als een stad in het bos”, legt Hemp uit aan New Scientist.

Geen wereldrecord

De bomen staan in een vallei in de buurt van het Kilimanjaro National Park. Hemp hoopt dat het park kan worden uitgebreid, zodat de tien bomen erin komen te staan. Zo kunnen ze beschermd worden tegen mensen die illegaal hout kappen in het gebied.

De nieuwe hoogste boom van Afrika komt niet in de buurt van de hoogste boom ter wereld. In Australië zijn eucalyptusbomen gevonden van meer dan 100 meter hoog. Het wereldrecord staat op naam van een 116 meter hoge reuzensequoia-boom in het Redwood National Park in Californië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoogste boom van Afrika ontdekt in Tanzania
Sluiten