Rens Oving
Rens Oving Nieuws 15 nov 2016 / 12:12 uur

Hoge nood? Openbare toiletten zijn vaak vies

Wie met een blaas op knappen in hoge nood verkeert, doet er goed om aan zo snel mogelijk naar huis te gaan. Kan dit niet? Overweeg dan om een restaurant of café binnen te duiken. In ruil voor een kleine investering heb je dan nog de grootste kans om een schoon toilet tegen het lijf te lopen. Als ook dat niet kan, is de kans levensgroot dat je een vieze wc aantreft.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Toiletonderzoek van vakblad Service Management. Slechts een kwart van de 150 onderzochte openbare toiletten was schoon te noemen. De horeca kwam er het beste vanaf, 36 procent van de onderzochte toiletten was schoon.

Daarbij werd alleen beoordeeld of er poepbacteriën in de wc aanwezig waren. De onderzoekers namen monsters van de wc-bril, de spoelknop, de deurkruk en de kraan. Alle ‘zichtbare vervuiling’, van stukken wc-papier op de grond tot druppels op de bril, telde niet mee.

Trein of station?

De toiletcontroleurs namen ook een kijkje in de trein en op het station. In de trein was het toiletbezoek om te huilen. Geen zeep, geen handdoekjes en een penetrante geur maakten het een onaangename ervaring voor het testpanel.

Gelukkig was het op het station in Zwolle beter te doen. De betaalde toiletten blijken redelijk schoon en zien er prima uit. Omdat de zitting en kraan niet helemaal schoon zijn, mist het stationstoilet net een plaatsje in de top 10.

Vieze bril

De wc-bril bleek het vaakst een overbevolkte bacteriologische biotoop. Bijna de helft, 42 procent, van de brillen was sterk verontreinigd. Als je je handen wilt wassen, doe je er goed om de kraan met een stuk papier dicht te draaien, 36 procent van de kranen was vies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoge nood? Openbare toiletten zijn vaak vies
Sluiten