G. Reinards
G. Reinards Nieuws 15 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Hoe word je lid van een motorclub?

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Utrecht gevraagd om de motorclub MC Bandidos te verbieden. Volgens het OM is de motorclub in strijd met de openbare orde.

Motorclubs hebben op sommige mensen een grote aantrekkingskracht. Maar wat moet je eigenlijk doen om bij een motorclub te mogen horen?

Joost van der Valk (1976) maakte vorig jaar de film Satudarah – One Blood. Hij wist exclusieve toegang te krijgen tot de gevreesde motorclub. Maar wat komt er allemaal bij kijken om lid van een motorclub te horen? Metro vroeg het Van der Valk.

„In de meeste gevallen word je geïntroduceerd door iemand die al lid is. Vervolgens ga je mee naar clubavonden als ‘hangaround’. Je hebt dan nog geen status.” In de hangaround-periode knap je klusjes op voor leden. „Je moet dan bijvoorbeeld bardiensten draaien, het clubhuis schilderen of hogere leden in de organisatie wegbrengen of ophalen.” De volgende stap is ‘prospect’ (aspirant-lid) waarna je na een bepaalde periode full-member kunt worden. Dan ben je volwaardig lid. De kosten van een lidmaatschap zijn verschillend per club.

Of er ooit een verbod komt op de MC Bandidos, is nog maar zeer de vraag. Justitie deed in het verleden al pogingen om een chapter van de Hells Angels te verbieden. Dat liep toen spaak bij de Hoge Raad. Het OM kon destijds niet voldoende aantonen dat de motorclub als vereniging crimineel was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoe word je lid van een motorclub?
Sluiten