Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 7 nov 2016 / 11:17 uur

Hoax stoort Melbourne Airport piloot brak landing af

De Australian Federal Police (AFP) gaat een grootschalig onderzoek starten naar de hoax die ervoor zorgde dat een passagiersvliegtuig zijn landing op Melbourne Airport afbrak. Het belletje waardoor de piloten besloten beter niet te landen blijkt namelijk niet op zichzelf te staan.

Honderd meter

In de afgelopen twee weken zou maar liefst vijftien keer zijn ingebroken in het communicatiesysteem tussen de vliegtuigen en de verkeersleiding op het vliegveld van Melbourne. Een poging daarvan slaagde dus, want het bewuste vliegtuig van Virgin Australia – dat nog geen honderd meter van de grond verwijderd was – steeg weer op en bleef een tijdje rond Melbourne cirkelen.

Op een van de geluidstapes van een mislukte hoax heeft ABC News beslag weten te leggen. De hacker presenteert zich aan de luchtverkeersleiding steeds als een piloot van een vliegtuig met motorproblemen. De verkeersleider heeft echter al snel door dat het niet om een echte piloot gaat en roept na twintig seconden aan de andere piloten op om de man te negeren. Of hij elke keer zo te werk gaat of dat hij steeds iets anders probeert, dat is nog onduidelijk.

Onder de piloten heerst onrust, zo bevestigt Virgin Independent Pilot Association (VIPA). „Dit baart ons grote zorgen. De vliegveiligheid is van het grootste belang en als een ongeautoriseerd persoon illegale berichten kan uitzenden bij een luchthaven, dan kan dat voor verwarring zorgen met als gevolg een ongeluk”, zegt voorzitter John Lions.

Geen andere keus

Lions verwijt de piloot van het vliegtuig dat onlangs zijn vluchtpoging op het laatste moment afbrak in ieder geval niets. „Als een piloot de instructie hoort ‘go round’ dan heeft hij geen andere keus dan dat advies op te volgen. Ook gebeurde het dit keer onbegrijpelijk laat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoax stoort Melbourne Airport piloot brak landing af
Sluiten