Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 20 nov 2016 / 15:45 uur

Herfststorm in Nederland: een overzicht

De wind blaast hard door ons kikkerlandje vandaag en dat brengt heel wat teweeg. Een aantal belangrijke gebeurtenissen op een rij.

Arnhem

In Arnhem zijn vijf mensen gewond geraakt door terrasschermen die omgewaaid zijn. Onder anderen een gezin met kinderen liep langs het terras. Vier van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk hoe ze er aan toe zijn.

Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark in Rhenen sluit zondagmiddag vanwege de herfststorm vroegtijdig de deuren. Dat meldt een woordvoerder van de dierentuin. DierenPark Amersfoort is om dezelfde reden eerder gesloten.

Bij de ingang van het park in Rhenen zijn twee bomen omgevallen. Niemand is gewond geraakt, de omgevallen bomen stonden op een plek waar ze geen gevaar opleverden voor bezoekers. Aangezien aan de bomen in het park ook nog behoorlijk wat blad zit, wat tot meer schade kan leiden, is echter rond 13.30 uur besloten iedereen te verzoeken het park te verlaten. Ouwehands Dierenpark zou zondag tot 17.00 uur geopend zijn.

In het park waren enkele duizenden bezoekers. Zondag vond in de dierentuin het Park van Sint plaats, een evenement rondom Sinterklaas.

Onderweg

Er wordt aangeraden niet de weg op te gaan tenzij dat echt nodig is. Op meerdere plekken zijn files ontstaan door omgewaaide bomen. In het Friese Hurdegaryp zijn lichtmasten op de weg gevallen.

Spoorwegen

De spoorwegen hebben ook last van het weer. Een woordvoerder meldt dat overal nog treinen rijden, maar dat er door het hele land vertragingen zijn. Ook dat komt door omgewaaide bomen, en ook doordat onder anderen dakpannen op de rails belanden. Op de trajecten tussen Eindhoven-Den Bosch en Eindhoven-Tilburg rijden geen intercity’s door bomen op het spoor. In Utrecht belandden enkele bouwplaten op de rails, de bovenleiding en het perron.

De NS zet in verband met de regen en vallende herfstbladeren geltreinen in. Die treinen smeren het spoor in met een gel van zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel, waardoor het spoor minder glad wordt en treinen beter kunnen remmen.

Op het water

Voor de kust van Schouwen-Duiveland is een containerschip gestrand. Het schip kreeg een aanvaring met een ander containerschip waardoor het een anker verloor en problemen met de motor kreeg. De bemanning is niet gewond geraakt. Weerplaza waarschuwt voor windstoten van meer dan 120 kilometer per uur in Noord-Holland. Daarom vaart de veerboot naar Texel niet.

NK Tegenwindfietsen

De organisatie van het NK Tegenwindfietsen was bijzonder blij met de harde windstoten. Zondag stapten driehonderd vrouwen en mannen op de fiets om bij windkracht 9 tot 11 over de Oosterscheldekering te rijden, een afstand van 8,5 kilometer. Ranke racefietsen zijn bij dit Nederlands Kampioenschap niet toegestaan, dus ging het op doodgewone Hollandse fietsen met terugtraprem.

De wedstrijd verliep stormachtig, maar zonder problemen, aldus de organisatie. Niemand waaide van de waterkering. Bij de heren won Teun Sweere die 22 minuut 30 over de afstand deed. Bij de vrouwen trapte Mathilde Matthysse zich in 28 minuut 09 naar de zege.

Code geel

In heel Nederland geldt code geel. Door heel het land zijn meldingen van schade als gevolg van de harde windstoten van meer dan 110 kilometer per uur. In het binnenland is de wind iets minder krachtig maar haalt nog steeds 90 kilometer per uur. De politie roept op alleen nog voor levensbedreigende situaties 112 te bellen. In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Herfststorm in Nederland: een overzicht
Sluiten