Metro
Metro Nieuws 5 nov 2016 / 09:30 uur

Grote gemeenten kiezen vooral voor roetveegpiet

De grote steden in ons land kiezen dit jaar vooral voor de roetveegpiet, in plaats van de volledig zwarte piet. Dat blijkt uit een inventarisatie van De Volkskrant binnen de dertig grootste gemeenten.

Tot nu toe is Amsterdam de enige gemeente waar helemaal geen traditionele zwarte pieten meer te zien zullen zijn tijdens de intocht. Naar de media werd gecommuniceerd dat dit jaar nog een kwart van de pieten volledig onder het roet zou zitten, maar dit bleek niet waar. De beslissing om alleen maar roetveegpieten in te schakelen, lekte uit.

Maastricht en Rotterdam

Nu blijkt dat ook in Maastricht en Rotterdam meer roetveegpieten te zien zullen zijn. Het intochtcomité van Rotterdam laat roetpieten dit jaar hun debuut maken, maar de zwarte pieten zullen met 90 procent nog steeds het meest aanwezig zijn.

Volgens Olivier van de Goes, voorzitter van het Rotterdamse intochtcomité, is de stad Amsterdam progressiever. Daardoor zijn zwarte pieten daar al volledig afgeschaft. „Je kunt nooit iedereen tevreden stellen, maar dat proberen we toch zo veel mogelijk te doen” zegt van de Goes over de kwestie. In Den Haag wordt het fifty-fifty: de helft van de pieten zal daar uit roetpieten bestaan.

Sinterklaasjournaal

Op televisie zijn dit jaar ook de nodige veranderingen. RTL maakte al bekend alleen nog roetveegpieten op de buis te vertonen. Het populaire Sinterklaasjournaal van de publieke omroep, dat vanaf woensdag te zien is, laat volgens mensen die eraan meewerken pieten in verschillende kleuren zien.

Maar officieel heeft de omroep er nog niets over bekendgemaakt. „Het verhaal moet een verrassing blijven. Maar iedereen zal merken dat de kritiek op Zwarte Piet in dit script serieus genomen wordt”, zei Bob Fosko tegen de Volkskrant. „Deze keer neemt het Sinterklaasjournaal de handschoen op.”

In het ‘Doeboek’ van het Sinterklaasjournaal, een boekje met spelletjes en puzzels voor kinderen dat al te koop is, zijn zwarte, witte en roetpieten te zien. Andere minder grote steden, zoals Haarlem, laten het uiterlijk van de pieten in hun stad afhangen van wat ze vanaf woensdag te zien krijgen in het Sinterklaasjournaal.

Vasthouden aan zwart

De vier grootste gemeenten in ons land zijn dus druk met de roetveegpieten, andere kleinere gemeenten verleggen slechts wat accenten bij hun intocht. In Arnhem zullen er bijvoorbeeld bakkerspieten rondlopen en Spaanse hofdames. In Amersfoort wordt er minder gebruik gemaakt van felle rode lippenstift.

Veel gemeenten zeggen echter ook vast te houden aan de traditie, Piet blijft daar donkerbruin of zwart. Dat is bijvoorbeeld zo in Zoetermeer, Zaanstad, Alkmaar en ‘s-Gravenzande. Van de grote steden doet Groningen mee aan deze traditie: „Piet is hier intens zwart”, zegt Harrie van Ham van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. „Zo zwart komt het in de natuur niet voor.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote gemeenten kiezen vooral voor roetveegpiet
Sluiten