Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 11 nov 2016 / 11:40 uur

Gigantisch meer gevonden onder vulkaan in Bolivia

Onder de Uturunkuvulkaan in Bolivia hebben wetenschappers op een diepte van 15 kilometer een meer gevonden. Niet zomaar een meer: het is in omvang gelijk aan het grootste zoetwatermeer ter wereld. Men vermoedt dat er zich onder vulkanen over de hele wereld dergelijke wateroppervlaktes bevinden.

De Uturunkuvulkaan ligt op de Boliviaanse Altipano en barstte meer dan 270.000 jaar geleden voor de laatste keer uit. Een internationaal team van wetenschappers onderzocht de vulkaan om de onderliggende geologie van de regio beter te begrijpen.

De ontdekking

„Op dit moment is er geen vulkanische activiteit op de Boliviaanse Altiplano. De afgelopen tien miljoen jaar was dat wel het geval”, schrijft Jon Blundy van de Universiteit van Bristol, die deel uitmaakt van het team dat het gebied onderzocht. „Onder het gebied ligt een grote zogenoemde ‘geofysische anomalie’, op 15 kilometer onder het aardoppervlak”, gaat hij verder.

Deze anomalie vertoonde verminderde seismische golfsnelheden en een verhoogd elektrisch geleidingsvermogen. Zo ontdekten de wetenschappers dat er vloeibaar gesteente aanwezig is. De temperatuur van dit gesteente is bijna 1000 graden Celsius. „Het gesteente is niet helemaal gesmolten. Het vloeibare gesteente is slechts 10 tot 20 procent van het geheel”, aldus Blundy.

Gigantische omvang

Het onderzoek van de wetenschappers, dat gepubliceerd is in het vakblad Earth and Planetary Science Letters, toont aan dat het ondergrondse gebied waar Bludry het over heeft voor 8 tot 10 procent uit water bestaat, dat is opgelost in gedeeltelijk gesmolten magma. Het meer heeft een volume van 1,5 miljoen kubieke kilometer en volgens Blundry staat deze gigantische hoeveelheid gelijk aan de omvang van Lake Superior, het grootste zoetwatermeer ter wereld.

Het team gaat het meer verder onderzoeken door experimenten uit te voeren. Het team verwacht dat er onder de aardkorst veel gelijkaardige meren verborgen zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gigantisch meer gevonden onder vulkaan in Bolivia
Sluiten