Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 24 nov 2016 / 17:32 uur

Gefaalde strategie bij Mosul: heel veel burgerdoden

„Blijf in Mosul, en kom in verzet tegen IS.” Dat advies kregen de inwoners van Mosul van de Iraakse autoriteiten, die worden gesteund door de westerse coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Maar de burgers die in de door IS bezette stad bleven, moeten dat steeds vaker met de dood bekopen.

Dat meldt The New York Times. Voorafgaand aan de slag om Mosul liet de Iraakse overheid miljoenen pamfletten over de stad uitstrooien, waarin burgers werd gevraagd om in de stad te blijven. Het doel was om te voorkomen dat er een grote vluchtelingenstroom op gang zou komen. Maar wie het advies opvolgde, loopt nu grote kans om midden in de gevechten tussen de Iraakse troepen en IS te komen.

‘Vader, ga niet dood!’

De Iraakse troepen komen de afgelopen dagen in steeds dichterbevolkte gebieden. Omdat veel burgers in de stad zijn gebleven – onder meer vanwege het advies van de Iraakse overheid – zijn burgerdoden nauwelijks te voorkomen. De Amerikaanse krant verhaalt over twee slachtoffers: de kleine Amira, pas één jaar oud, is zwaargewond en wordt door haar vader naar de veldkliniek niet ver van het slagveld gebracht. Voordat hij de kliniek bereikt, is het meisje gestorven.

Gefaalde strategie bij Mosul: heel veel burgerdoden
De vader en grootvader van een 15-jarige jongen in diepe rouw: op de achtergrond wordt zijn dode lichaam in doeken gewikkeld. Foto: AFP

Later rijdt er een Humvee de kliniek binnen. Een jongen zit achterin, over het lichaam van een man gebogen. „Mijn vader, antwoord toch!”, huilt hij. „Vader, antwoord, ga niet dood!” Maar ook hij is al gestorven.

Het zijn scènes die steeds vaker rond Mosul voorkomen – medewerkers van de kliniek zeggen dat ze het elke dag drukker hebben. Veel van de slachtoffers vallen door artillerie en scherpschutters van IS, stelt het Iraakse leger. IS zou willens en wetens burgers onder vuur nemen. Maar de burgers lopen ook steeds meer gevaar van het geweld van Iraakse soldaten.

Nieuwe tactiek

De snelle opmars van de eerste weken is voorbij, in de dichtbevolkte gebieden zijn de verzetshaarden feller. Het momentum lijkt het de handen van de Irakezen te glippen, en dus denken zij er over na om zwaarder geschut aan te slepen. Maar dan zijn de vele burgers die – onder meer op advies van de Iraakse overheid – zijn achtergebleven een groot probleem.

Militaire strategen overwegen daarom om een andere tactiek te gebruiken. De Amerikaanse topcommandant wil dat de Iraakse overheid burgers oproept om de stad te verlaten. Er wordt ook gesproken over een grote evacuatieoperatie, maar het is maar de vraag of dat echt zoden aan de dijk zet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gefaalde strategie bij Mosul: heel veel burgerdoden
Sluiten