Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 12 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Geen straf voor hulpjager Cecil de leeuw

Theo Bronkhorst, de professionele jager die vorig jaar een Amerikaan hielp om leeuw Cecil te doden, is vrijgesproken. Dit heeft een rechtbank in Zimbabwe besloten.

De Zimbabwaanse Bronkhorst kreeg omgerekend 45.000 euro betaald om Walter Palmer te helpen bij de brute jacht, die in juni 2015 plaatsvond. Palmer, die een tandartsenpraktijk heeft in Amerika, werd nooit vervolgd.

Te vaag

Theo Bronkhorst kwam in eerste instantie niet zomaar weg met de moord. Er gold voor het gebied waar de leeuw werd neergeschoten namelijk geen jachtvergunning. Vrijdag besloot de rechtbank dat de eisen tegen de jager toch ‘te vaag waren’, meldt Metro UK. Hij zal dus niet verder bestraft worden.

Bronkhorst in de rechtbank, juli 2015. Foto: ANP

Cecil, ‘de leeuw met de zwarte manen’, was bekend in zijn verblijfplaats: het Hwange National Park in Zimbabwe. De leeuw was niet alleen een toeristentrekker, maar werd ook bestudeerd door de universiteit van Oxford voor een onderzoek naar leeuwen in natuurreservaten. Hiervoor droeg de leeuw een GPS-tracker.

Volgens natuurorganisatie Lion Aid is Cecile niet de enige die overleed door een jachtpartij. Zij melden dat er in Zimbabwe zo’n tientallen leeuwen per jaar worden doodgeschoten. Zuid-Afrika is de belangrijkste bestemming voor de (overwegend westerse) jagers, daar worden elk jaar meer dan tweehonderd leeuwen gedood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen straf voor hulpjager Cecil de leeuw
Sluiten