Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 nov 2016 / 17:45 uur

Frankrijk geeft vertrekkende vluchtelingen 2500 euro

Vluchtelingen die voor de jaarwisseling uit zichzelf terugkeren naar hun thuisland, krijgen 2.500 euro van de Franse regering. Het Franse immigratiebureau (OFII) presenteerde de maatregel als een vorm van compensatie.

Verdere hulp

Bij die 2.500 euro zal het in de meeste gevallen echter niet blijven. Zo wordt ook de vlucht naar huis betaald en in sommige gevallen zal de regering ook helpen met het vinden van werk voor de terugkerende vluchtelingen.

Het is niet de eerste keer dat de Frankrijk een deze regel opstelt voor een korte periode. „Zeker vierduizend mensen hebben in het verleden geprofiteerd van deze regeling”, vertelt OFFI-directeur Didier Leschi aan BFM. „Deze maatregel helpt mensen die al langer het verlangen hebben om terug te keren naar hun eigen land. Op deze manier kunnen ze daar direct stabiliteit opbouwen. Ze hebben geld geïnvesteerd om hier te komen, dus dit is een aansporing om terug te gaan.”

Veel Fransen vinden het bedrag dat de vluchtelingen krijgen onverantwoord hoog. „Maar het is goedkoper dan gedwongen deportatie. Dan moeten ze eerst langs allemaal rechters, om vervolgens door drie agenten geëscorteerd te worden”, zegt Leschi. Het bedrag dat de vluchtelingen krijgen, is echter wel flink gegroeid, want er werd begonnen met 350 euro.

‘Geld zal ze niet overtuigen’

Eind oktober werd de jungle van Calais in het noordwesten van Frankrijk ontruimd. Clare Millot werkte daar als algemeen secretaris van de stichting SALAM. Volgens haar is deze regel niet de oplossing. „De meeste vluchtelingen zijn gevlucht voor oorlogen en dictaturen. Ze zijn hier in boten gekomen, die bijna zonken in de Middellandse Zee. Ik denk dat nog geen duizend mensen hier op ingaan. Geld, zelfs een grote som, zal de meesten niet overtuigen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Frankrijk geeft vertrekkende vluchtelingen 2500 euro
Sluiten