Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 28 nov 2016 / 22:05 uur

FNV: ‘Shell intimideert protesterende werknemers’

De vakbond FNV meldt dat Shell verschillende van haar medewerkers zou hebben geïntimideerd. Werknemers weigerden zaterdag een zogenaamde afsluiter van een fabriek te openen en maandag zou er opnieuw een gelijkaardig incident hebben plaatsgevonden.

Pernis en Moerdijk

Het gaat om incidenten bij de vestigingen in Pernis en Moerdijk, waar sinds vorige week acties van werknemers gaande zijn tegen Shell. Ze zouden de afgelopen dagen regelmatig de opstart van onderdelen hebben vertraagd door kettingen te spannen over de afsluiters.

De bond eist excuses van Shell. „Dit is echt te schandalig voor woorden. Shell schendt het actierecht en past een verdeel-en-heers-tactiek toe. Dit gedrag is illegaal en past bij geen enkele onderneming, zeker niet bij een ‘Koninklijke’, beursgenoteerde multinational. Shell moet hier direct mee stoppen”, zegt FNV-bestuurder Egbert Schellenberg.

Een woordvoerder van de olie- en gasmaatschappij zegt zich ‘absoluut niet’ te herkennen in de door de FNV geschetste situatie.

Acties

De FNV is maandag het initiatief gestart om scheepswerven, metaalwerkers, medewerkers op Schiphol en bij Tata Steel alarm te laten slaan. Later moeten er ook nog acties komen bij het streekvervoer, de technische groothandel, bij de post, Shell, in de pluimveesector en in de schoonmaak.

De FNV spreekt op haar website van de ‘race naar beneden’. „Werk moet tegenwoordig steeds goedkoper en sneller. Met als gevolg: een te hoge werkdruk en onzekerheid of je mag blijven werken. Het wordt tijd dat werkgevers mensen niet meer tegen elkaar uitspelen. Laat werknemers collega’s zijn, in plaats van concurrenten. Dus: weer echte banen en werknemers laten meedelen in de winst door goede loonsverhoging.”

Reageer op artikel:
FNV: ‘Shell intimideert protesterende werknemers’
Sluiten