Steven Musch
Steven Musch Nieuws 29 nov 2016 / 08:50 uur

Extra miljoenen voor aanpak mensenhandel

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie maakt extra miljoenen vrij om mensenhandel beter te bestrijden. De minister erkent dat de aanpak van mensenhandel de laatste jaren onder druk is komen te staan en noemt die ontwikkeling ‘ zorgelijk’.

Aantal slachtoffers niet minder

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen waarschuwde vorig jaar dat er sprake is van een terugloop in de aanpak van mensenhandel, terwijl het aantal slachtoffers niet minder is geworden. „Dit geeft zonder twijfel reden tot zorg", stelt minister Van der Steur. Als reden voor de terugloop noemt hij de reorganisatie bij de Nationale Politie, de toegenomen vluchtelingenstroom en de extra aandacht voor de aanpak van mensensmokkel de afgelopen jaren.

Extra geld en mankracht

Met extra geld en mankracht wil Van der Steur vanaf volgend jaar weer inzetten op de aanpak van mensenhandel. Het eerstvolgende jaar investeert de minister 1 miljoen euro in meer rechercheurs die gespecialiseerd zijn in mensenhandel. Ook wordt een deel van het geld besteed aan training. In 2018 wordt het bedrag verhoogd naar structureel 2 miljoen euro per jaar.

Het huidige aantal van 400 rechercheurs die gespecialiseerd zijn in mensenhandel moet daarmee uitgebreid worden met vijf procent. Ook moeten er meer analisten bijkomen bij het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Extra miljoenen voor aanpak mensenhandel
Sluiten