Steven Musch
Steven Musch Nieuws 15 nov 2016 / 21:20 uur

EU wil 5 euro gaan vragen voor toegang tot Europa

Reizigers uit landen die geen visumplicht voor de Schengenzone hebben moeten in de toekomst een aanvraag indienen om Europa binnen te komen. Dat gaat 5 euro kosten, weet persbureau ANP.

De Schengenzone bestaat uit 22 EU-lidstaten en Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. In totaal zijn er zestig landen waarvoor geen visumplicht voor het Schengengebied geldt. Reizigers uit EU-landen die niet tot de Schengenzone behoren (Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk) kunnen wel gewoon zonder aanvraag naar Schengenlanden reizen. Wat het voorstel voor de Britten betekent na de Brexit is nog niet duidelijk.

Veiligheid vergroten

De Commissie presenteert het voorstel woensdag pas, maar verschillende media waaronder The Financial Times en het ANP hebben het voorstel nu al kunnen inzien. Doel van het EU Travel Information and Authorisation System (ETIAS), dat in 2020 van start moet gaan en onder beheer komt van de Europese grens- en kustwacht, is de veiligheid vergroten.

,,In een tijd van toegenomen mobiliteit maar ook continue dreiging is het doel van dit geautomatiseerde systeem om een extra veiligheidscheck te hebben, terwijl we tegelijkertijd een eenvoudige en soepele toegang garanderen voor reizigers die geen visum nodig hebben”, aldus Dimitris Avramopoulos, EU-commissaris van Binnenlandse Zaken in de Financial Times.

Vergelijkbaar met systeem in de VS

Nadat reizigers de aanvraag hebben ingediend worden de gegevens gecontroleerd en door allerlei databanken gehaald, zoals die van Interpol en Europol. Als de aanvraag wordt afgekeurd, gaat de reis niet door. Een vergelijkbaar systeem bestaat al in de Verenigde Staten (ESTA), Canada en Australië. Een goedgekeurde aanvraag blijft vijf jaar geldig. Bij het ESTA-systeem in de VS is dat maar twee jaar.

De kosten voor de ontwikkeling van het ETIAS-systeem worden geschat op 212 miljoen euro. Daar zou volgens de Commissie jaarlijks nog 85 miljoen euro bij komen. Dit wordt echter ruimschoots gedekt door de inkomsten.

Terroristische aanslagen

Het voorstel is een reactie op de verhoogde terroristische dreiging in Europa. Verschillende landen waaronder Duitsland en Frankrijk riepen de Europese Commissie afgelopen jaar op om extra veiligheidsmaatregelen te nemen, vanwege de recente terroristische aanslagen in Parijs, Brussel en Nice.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU wil 5 euro gaan vragen voor toegang tot Europa
Sluiten