Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 nov 2016 / 11:32 uur

Erdogan: ‘Grenzen open als de EU zo doorgaat’

Als de Europese Unie ‘nog verder gaat’, zal Turkije de grenzen openstellen. Dat dreigement uitte de Turkse president Recep Erdogan vrijdag. Als hij de daad bij het woord voegt, betekent dat het einde van de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU.

Bevriezen

De relatie tussen Europa en Ankara is de afgelopen tijd snel verslechterd. Het Europees Parlement riep donderdag de lidstaten van de EU op de toetredingsgesprekken met Turkije te bevriezen vanwege de ‘disproportionele onderdrukkende maatregelen’ die het land sinds de verijdelde staatsgreep van juli heeft genomen.

Tienduizenden vermeende aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen, volgens Turkije de aanstichter van de coup, zijn ontslagen, opgepakt of uit hun functie gezet. Ook Koerdische parlementsleden en journalisten zijn opgepakt, kranten opgedoekt en bestuurders vervangen. Maar uiteindelijk is het aan de lidstaten van de EU en niet aan het parlement om te beslissen hoe het verder moet met de plannen voor een Turks lidmaatschap van de unie.

De deal

De deal die Turkije begin dit jaar met Europa sloot, bestaat eruit dat de Turkse autoriteiten actief tegengaan dat vluchtelingen en andere migranten de Egeïsche Zee oversteken naar Griekenland. Wie dat toch doet, wordt teruggestuurd naar Turkije. Dat land ontvangt in ruil voor de medewerking miljarden van Europa.

Verder stond in de overeenkomst dat er snel zicht moet komen op afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU willen reizen. Dan moet Turkije echter eerst aan een reeks voorwaarden voldoen en dat is volgens Brussel nog niet het geval.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Erdogan: ‘Grenzen open als de EU zo doorgaat’
Sluiten