Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 2 nov 2016 / 13:15 uur

Adoptie goed of fout? Dat verschilt per kind

Veel commotie over adoptie. Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) moeten er geen kinderen meer uit het buitenland worden geadopteerd. Metro’s Tjerk de Vries heeft zelf een prachtkind uit China.

Dat er rond adoptie uit het buitenland vraagtekens worden gezet, is logisch. Het zou hypocriet zijn om te stellen dat alles er even netjes aan toegaat en dat het voor iedereen beter is, alleen omdat ik zelf een kindje heb geadopteerd.

Egoïstisch

Natuurlijk is het vaak een egoïstische keuze. Op de natuurlijke manier lukt het niet en je wilt toch een kind. Maar daarmee is niet gezegd dat het voor het kind per definitie slecht is natuurlijk. Laten we ’t er op houden dat de omstandigheden waarin mijn kindje in eerste instantie werd aangetroffen, in ieder geval niet veel goeds beloofden.

Ons zoontje was nog geen jaar toen hij, nu bijna negen jaar geleden, in een hotelkamer in Beijing lachend naar ons toe kroop. Dat was mijn kind. Voor de rest van mijn leven.

Het proces naar dat moment toe was lang en slopend geweest. Na jarenlang wachten word je binnenstebuiten gekeerd en gekeurd; je mag niet te dik zijn, niet te arm en geen stoute dingen hebben gedaan. Bovendien moet je op een langdurige cursus, waarbij ze doen alsof alle kinderen uit het buitenland hetzelfde zijn.

Chinese ambtenarij

Nadat onze baby zich aan ons had vastgeklampt, begon een verbazingwekkende tocht langs de Chinese ambtenarij. Om Yens, zoals we ’m hebben genoemd, ook daadwerkelijk mee naar Nederland te mogen nemen, hadden we allerlei papieren nodig.

We hadden inmiddels in Nederland al zo’n 20.000 euro betaald aan bemiddelings- en reiskosten, maar dat bleek niet genoeg. Chinese ambtenaren moesten we omkopen met cadeautjes en politiemensen eisten gewoon keiharde cash voordat ze de benodigde stempels zetten. Er is dus wel degelijk sprake van handel.

Frikadellen

Met de kleine man gaat het inmiddels prima. Hij is zo Nederlands als je maar Nederlands kunt zijn. Eet het liefst de hele dag frikadellen en pizza en kent alle hoofdsteden van ons land braaf uit zijn hoofd.

Ja, ook hij heeft zo zijn probleempjes. Hij is anders dan de andere jongetjes op school. Maar dat is niet omdat hij uit China komt, maar stomweg omdat hij niet van voetballen houdt.

Over zijn ’echte’ ouders praat hij zelden. Hij beseft dondersgoed dat hij in de buik van een andere moeder heeft gezeten, maar dat boeit ’m niet. Van andere adoptieouders hoorde ik dat hun dochter wel lange tijd bijna ieder avond huilde om haar Chinese mama. Die vond ze zielig, omdat die zo weinig geld heeft.

Wat zegt dit eigenlijk? Is adoptie slecht, of juist goed voor een kind? Die vraag is gewoon niet te beantwoorden. Simpelweg omdat alle adoptiekinderen anders zijn. Net als alle kinderen…

Reageer op artikel:
Adoptie goed of fout? Dat verschilt per kind
Sluiten