Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 7 nov 2016 / 15:13 uur

Door deze versterkingen kan Nederland superstorm aan

Nederland zou met de allernieuwste kustversterkingen de komende vijftig jaar een zeldzame superstorm kunnen trotseren. De afgelopen jaren zijn op negen locaties dijken en duinen versterkt. Afgelopen maandag werd het laatste project in Zeeuws-Vlaanderen afgerond.

Superstorm

Door de stijging van de zeespiegel en het warmer wordende zeewater kunnen we meer krachtige stormen verwachten. De kans dat wij daadwerkelijk zo’n superstorm mee gaan maken, is niet zo groot: experts schatten de mogelijkheid dat er de komende honderd jaar zo’n superstorm komt op ongeveer 1 procent.

Maar de gevolgen zouden wel heel erg groot zijn, en daarom heeft de overheid het zekere voor het onzekere genomen. Er is 130 miljoen euro geïnvesteerd om de kust beter te beschermen. Volgens minister Schultz van Haegen van Infrastructuur is de Nederlandse kust nu „superstormproof en veiliger dan ooit”.

Miljoenen kuub zand

Het minister heeft tien plaatsen aangewezen waar de golven extra hard op de kust slaan. Die plaatsen zijn versterkt. In Noord-Holland is er op twee plaatsen miljoenen kuub zand gestort, waarbij nieuwe duinen zijn ontstaan.

Ook in Katwijk is het strand versterkt. Daar is gekozen voor een andere oplossing: om te voorkomen dat de duinen zo hoog zouden worden dat die het uitzicht op de zee zouden blokkeren, is er een dijk aangelegd. Die is vrij laag, en daar overheen is een duin aangelegd. De duin moet de eerste klappen van de golven opvangen, en samen zouden de dijk en duin stevig genoeg moeten zijn om de superstorm aan te kunnen.

Het laatste project, dat maandag is opgeleverd, is in Zeeuws-Vlaanderen. Daar is een duin tegen de al bestaande dijk aangelegd. Ook zijn de strekdammen – dammen die in zee liggen en de golven breken – verhoogd en verstevigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Door deze versterkingen kan Nederland superstorm aan
Sluiten