Rens Oving
Rens Oving Nieuws 18 nov 2016 / 16:35 uur

Donald Trump heeft nog steeds moeite met de waarheid

Politici doen veel beloftes tijdens een campagne en lang niet allemaal zijn die even haalbaar. Maar Donald Trump ging dit jaar net even een stapje verder. De halve onwaarheden en grove leugens van Donald Trump werden tijdens de campagne zijn handelsmerk.

En daarmee is hij, nu hij echt gekozen is, niet gestopt. Sinds de verkiezingen, nu ruim een week geleden, is Trump blijven liegen. Vooral op Twitter blijft Trump, nu hij zelf weer berichten mag versturen, moeite houden om zich aan de feiten te houden.

Vorig weekend raakte hij al in een ruzie verzeild met The New York Times toen hij twitterde dat de krant zijn excuses had aangeboden voor de slechte verslaggeving tijdens de verkiezingen. Ook zou de krant daardoor heel veel abonnees hebben verloren.

De krant stuurde alleen geen brief met excuses, maar een mail met hoofdredactioneel commentaar over de verkiezingen. Daarnaast lopen lezers helemaal niet weg bij de krant. Het aantal abonnees is in plaats daarvan flink gestegen.

Fabriek sluiten?

Op donderdag deed hij weer zoiets en verstuurde hij twee berichten over een autofabriek in Kentucky, die hij zou hebben behoed voor sluiting. Maar volgens eigenaar Ford was er helemaal geen sprake van dat de fabriek dicht moest. Een deel van de productie zou verplaatst worden, mogelijk naar Mexico, om ruimte te maken voor de productie van een ander type auto. Sluiting was niet aan de orde, ook zouden er geen banen worden geschrapt. Maar met 2 keer 140 tekens wist Trump een succes te claimen dat er niet is.

En ook buiten Twitter ging het fout. Het is in de Verenigde Staten gebruikelijk dat de president altijd wordt gevolgd door een groep journalisten, dit geldt ook voor de periode voordat zij worden ingezworen. Voor Amerikaanse media is dat een belangrijke manier om hun werk, het controleren van de president en zijn werkzaamheden, goed te kunnen doen.

Maar Trump lijkt niet zo op ze gesteld te zijn en liet op dinsdagavond weten dat hij thuis zou blijven. Toen de journalisten weggingen, verliet hij alsnog zijn penthouse om in een restaurant te gaan eten. Tot woede van de verslaggevers die halsoverkop terugkwamen zodra ze dat hoorden.

Moslims registreren

Een paar dagen later bleek dat ook zijn medewerkers een loopje nemen met de waarheid. Een woordvoerder ontkende deze week nog dat zijn baas ooit zou hebben opgeroepen een moslimregistratie in te voeren. Maar Trump deed dat wel, meerdere keren zelfs, en zei zelfs dat hij absoluut zou beginnen met het registreren van Amerikaanse staatsburgers afkomstig uit moslimlanden zodra hij president zou zijn.

Worstelen

Amerikaanse media worstelen nog steeds met Trumps fantasie. Persbureau Reuters paste een eerder bericht over de Fordfabriek, dat zich voornamelijk baseerde op Trumps tweets, later aan. Weer met de neus op de feiten gedrukt: Trump kun je niet op zijn blauwe ogen vertrouwen.

Reageer op artikel:
Donald Trump heeft nog steeds moeite met de waarheid
Sluiten