Metro
Metro Nieuws 14 nov 2016 / 08:45 uur

Dam gebroken na flinke naschok Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is een dam gebroken nadat het land zondag en maandag werd opgeschrikt door flinke naschokken. Aanvankelijk werden er twee groepen kajakkers vermist, maar die zijn inmiddels veilig teruggevonden door reddingsdiensten.

De dam was ontstaan door puin dat in de Clarence River was gevallen. Het water hoopte zich op totdat de natuurlijke barrière het begaf en het water met grote hoeveelheden naar beneden stortte. De rivier ligt vlakbij het plaatsje Kaikoura, in het noordoosten van het Zuidereiland.

Kans op naschokken

De autoriteiten adviseren inwoners naar hoger gelegen gebieden te gaan. Na de zware aardbeving van zondag, waarbij twee doden vielen, zorgen veel naschokken voor problemen. En die kans op naschokken blijft de komende 24 uur bestaan.

Het Amerikaans geologisch onderzoeksinstituut noteerde onder meer een beving met een kracht van 6.2. Het epicentrum lag wederom in de buurt van het Zuidereiland op een diepte van 10 kilometer, ongeveer 120 kilometer ten noordoosten van Christchurch.

https://www.youtube.com/watch?v=oN4p0VMiwOA

Na de eerste beving met een kracht van 7.9 ontstonden hoge golven van 3 tot 5 meter die in de nacht van zondag op maandag (plaatselijke tijd) op meerdere plekken de kust van Nieuw-Zeeland bereikten. Volgens premier John Key loopt de schade van de beving in de miljarden dollars. Vooral wegen raakten zwaar beschadigd. Het zal maanden kosten voordat alles is hersteld, aldus Key.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dam gebroken na flinke naschok Nieuw-Zeeland
Sluiten