Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 nov 2016 / 08:19 uur

Cubaanse oud-leider Fidel Castro (90) overleden

De oud-Cubaanse leider Fidel Castro is zaterdag op 90-jarige leeftijd overleden, dat meldt de Cubaanse staatstelevisie. Zijn dood betekent het einde van een tijdperk voor Cuba en Latijns Amerika.

Castro, met de bijnaam ‘el comandante’, was een revolutionair en een van ’s werelds bekendste en meest controversiële leiders. Hij was van 1959 tot 2006 de onbetwiste leider van Cuba. In die tijd overleefde hij zo’n zeshonderd moordaanslagen. Zaterdag overleed hij na een lang ziektebed.

‘Leider overleden’

De aankondiging van zijn dood zat er al langere tijd aan te komen, gezien de leeftijd en de kwakkelende gezondheid van de voormalig president. Toch is de dood van el comandante voor velen een shock.

Castro zijn jongere broer Rául, die het presidentschap van Cuba in 2006 overnam, kondigde de dood van zijn broer aan op de staatstelevisie: „De leider van de Cubaanse revolutie is vanavond 22:29 uur overleden.”

Revolutie

De bebaarde, sigarenrokende Castro belandde in 1952 in de politiek door de staatsgreep van de rechtse generaal Fulgencio Batista. Hij sloot zich aan bij een gewapende groepering die zich verzette tegen Batista, die met de VS samenwerkte.

Foto: ANP

Castro presenteerde zich na de verovering van Havana in 1959 aanvankelijk als democraat. Maar executies van Batista-aanhangers, waarbij ook Che Guevara betrokken was, en de onteigening van bedrijven en banken schaadden zijn reputatie.

Met harde hand

Onder Castro’s leiding werd Cuba omgevormd tot een communistische staat. Dit tot grote ergernis van de Verenigde Staten: In de 47 jaar dat Castro regeerde, trotseerde hij de tegenwerking van de VS, die het eiland zagen als een voorpost van de Sovjet-Unie, destijds de grote vijand.

Tegenstanders duldde Castro niet. In de loop der jaren verdwenen dissidenten bij bosjes achter de tralies. Martelingen waren volgens mensenrechtenorganisaties aan de orde van de dag. Duizenden Cubanen vluchtten naar Amerika. Castro hield het handelsembargo van dat land verantwoordelijk voor de slechte economische toestand van zijn land.

Toenadering tot Amerika

In 2000 ontmoette Castro Bill Clinton, hij was de eerste Amerikaanse president de hand van de Cubaanse leider schudde. Een verbetering van de relatie tussen beide landen kwam echter pas nadat Raúl in 2006 de leiding over Cuba kreeg. Fidel verscheen steeds minder vaak in het openbaar, soms bleef hij jaren buiten beeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Cubaanse oud-leider Fidel Castro (90) overleden
Sluiten