Metro
Metro Nieuws 29 nov 2016 / 11:08 uur

Cuba rouwt na dood Fidel Castro

Ik sta in de rij om geld te wisselen als José Miguel Herrera Pochet op me afstapt. Ik ben net aangekomen op Cuba en het is mijn eerste ervaring met de dood van Fidel Castro.

„Heeft u al een taxi?” vraagt hij. Ik zeg nee. „Er is geen muziek, er is geen rum. U bent in Cuba net nu wij pijn leiden”, zegt hij nadat duidelijk is dat hij mij als taxichauffeur naar mijn bestemming kan brengen.

Als we in een ouwe Cadillac, bouwjaar 1952, het vliegveld van Havana verlaten vertel Pochet hoe hij het nieuws hoorde.

„Ik voelde pijn. Ik werd zaterdag om 2 uur ’s nachts wakker, ging naar de wc en hoorde het. Slapen kon ik daarna niet meer. Mijn vrouw bleef maar huilen, mijn kinderen ook. De hele familie was wakker, in het midden van de nacht.”

Op de Avenida Boyeros zie ik een gigantisch bord staat, ‘De Revolutie zal voortduren’, staat erop. Nog veel meer borden staan er langs de kant van de weg, sommigen met foto’s van Castor en andere leiders van de revolutie erop. Het is 57 jaar sinds zij hun overwinning behaalden, 1 januari 1959 zit in het collectieve geheugen van de Cubanen gebeiteld.

„Ik ben geboren tijdens de revolutie”, zegt Pochet trots, die in 1962 het levenslicht zag. „Als kind had ik een hele fijne jeugd”, voegt hij eraan toe.

„Voor ons is Fidel het symbool van de grote veranderingen Cuba heeft doorgemaakt. Cuba was een land waarin grote sociale verschillen bestonden, waarin mensen met honger op straat leefden. Er was veel lijden en ongelijkheid.”

„Het was misschien een utopie, een droom zoals sommigen zeggen, maar Fidel was de man met genoeg moed om deze situatie aan te pakken. Hij heeft Cuba echt veranderd”, gaat hij verder.

Foto:Metro World News

Pochet is getrouwd en vader van twee muzikale kinderen, de jongste is 18, de oudste 20 jaar en in dienst bij het leger. Zelf speelt hij in een band van het ministerie van binnenlandse zaken. Hij mag, zo zegt hij, de wacht houden bij de as van de gecremeerde Castro, die maandag en dinsdag op het Plein van de Revolutie staat opgesteld. Daarna gaat de urn op tournee door het land richting Santiago de Cuba in het zuiden van land. Naar verwachting zullen de Cubanen massaal langs de wegen staan om Castro hun laatste eer te bewijzen.

Er zijn helemaal geen demonstraties zoals in het buitenland wordt beweerd, er zijn mensen die blij zijn dat Fidel dood is maar de meesten voelen pijn. Mensen blijven binnen, ze luisteren niet naar muziek. Cuba is in rouw”, zegt de taxichauffeur, waarna hij de successen van Castro’s revolutie opnoemt.

„In de wereld zijn veel kinderen die op straat slapen. In Cuba slaap geen enkel kind op straat. In Cuba is er een probleem met eten, maar het is moeilijk voor een Cubaan om niet met een gevulde maag te gaan slapen. Er zijn problemen met huizen, maar wie wil heeft een goed dak boven zijn hoofd. Mensen kunnen naar de universiteit, het aantal dokters is heel erg hoog. Cuba heeft heel veel bereikt en dat is dankzij de revolutie en voor een belangrijk deel dankzij het leiderschap van Fidel”, zegt Pochet. Hij voegt eraan toe dat het vooral de Amerikaanse boycot van het eiland is die het zo lastig maakt voor zijn land.

„Dat is het grootste obstakel, zulke harde maatregelen opgelegd door de Verenigde Staten om de Cubaanse mensen uit te hongeren. Ik geloof dat zonder die blokkade Cuba veel meer ontwikkeld zou zijn.”

„Cuba heeft het overleefd dankzij een wonder en heel veel pijn, dankzij het Fidel, de revolutie, de bevolking, maar we moesten er heel hard voor werken en veel offers brengen.”

We rijden het oude centrum van Havana binnen. Langs de haven, waar nu de grote cruiseschepen aanleggen. Langs het oude presidentieel paleis, over de beroemde Malecón en het kasteel. Toeristen kijken hun ogen uit, maar er is geen muziek, geen rum, geen feest. De vlaggen hangen halfstok. Castro is dood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cuba rouwt na dood Fidel Castro
Sluiten