Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 25 nov 2016 / 11:12 uur

‘Crèches moeten niet-ingeënt kind melden aan ouders’

Ouders hebben het recht om te weten of er kinderen op de crèche zijn die niet zijn ingeënt tegen ziekten. Ze moeten weten of hun kind gevaar loopt en kunnen dan zelf beslissen of ze het ergens anders onderbrengen.

Volgens het AD is een meerderheid (PvdA, CDA, D66, PVV en GroenLinks) van de Tweede Kamer voor een informatieplicht. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wijst er in de krant op dat kinderen vaak al naar de crèche gaan voordat ze zijn ingeënt. Kinderen worden bijvoorbeeld pas bij 14 maanden ingeënt tegen mazelen. „Dan zijn ze dus kwetsbaar als andere kinderen niet zijn ingeënt”, zegt hij.

Ook PvdA-kamerlid Agnes Wolbert is van mening dat de informatie beschikbaar moet zijn. „Ouders moeten goed geïnformeerd zijn of kinderen van anderen ingeënt zijn. Want kinderen lopen veel risico bij een uitbraak. Volwassenen hebben een morele verplichting ten opzichte van kinderen die gevaar lopen.”

Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) pleit al langer voor meer informatie, maar wil wel dat de politiek duidelijk maakt wat er vervolgens gebeurt. „Stel dat ouders horen dat er een niet-ingeënt kind op de opvang komt en tien ouders besluiten hun kind ervan af te halen. Wat dan?’”, zegt voorzitter Gjalt Jellesma.

De meeste kinderen worden ingeënt. De deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is met 92 tot 99 procent volgens het RIVM hoog. Wel is er een lichte daling te zien bij vaccinaties voor zuigelingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Crèches moeten niet-ingeënt kind melden aan ouders’
Sluiten