Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 27 nov 2016 / 19:35 uur

‘Chaos pollenstorm gelijk aan terreuraanslag’

Een overbezet alarmnummer, duizenden spoedgevallen in het ziekenhuis en een tekort aan medicijnen en ambulances. De pollenstorm in Melbourne in Australië heeft een behoorlijke chaos veroorzaakt. De massale astma-aanvallen als gevolg van deze stuifmeelstorm wordt vergeleken met de impact van een terroristische aanslag.

Duizenden mensen in Melbourne kregen maandag tijdens noodweer ernstige problemen met ademhalen. Zo ook de 20-jarige Hope Carnevali. Deze jonge vrouw kreeg thuis een astma-aanval en lag een half uur te wachten op de ambulance. Met een mond-op-mondbeademing probeerde haar familie haar in leven te houden. Tevergeefs, nog voor de hulpdiensten arriveerden stierf Carnevali op het gazon in de tuin.

Het Australische alarmnummer werd platgebeld door de pollenstorm en het ambulancepersoneel kon de enorme hoeveelheid patiënten niet aan. „Dit niveau van chaos kun je vergelijken met een terroristische aanslag”, stelt de chef van de Australische belangenvereniging voor ambulancepersoneel tegenover The Guardian. „Van ambulancebroeder tot leidinggevende; ze noemen het allemaal de drukste dag van heel hun carrière. Hulpteams hebben non-stop veertien uur gewerkt.”

De astma-aanvallen hebben inmiddels al aan zes mensen het leven gekost. Wat opvalt is dat naar schatting een derde van de slachtoffers voor de pollenstorm nooit eerder astmaklachten heeft gehad.

Zeldzame situatie

De allergie-uitbraak is te wijten aan noodweer en stuifmeel (pollen). Aangezien het in Australië op dit moment lente is, zijn er veel pollen in de lucht. Normaal zou het meeste stuifmeel te groot zijn om je longen te raken, maar de zware regenbuien versplinterde de Australische pollen in kleinere deeltjes die wel in de luchtwegen terecht kunnen komen.

In 2010 kwam er voor het laatst een pollenstorm in Australië voor. De laatste keer daarvoor is al zo’n dertig jaar geleden. Ook Europa heeft weleens te kampen gehad met pollenstormen, onder andere in Groot-Britannië en Italië. In Nederland is er nog nooit een pollenstorm geweest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Chaos pollenstorm gelijk aan terreuraanslag’
Sluiten