Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 23 nov 2016 / 10:22 uur

Jonge vrouwen verdienen meer dan jonge mannen

Jonge vrouwen verdienen inmiddels gemiddeld meer dan jonge mannen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers uit 2014. Daarnaast is in het algemeen het verschil tussen wat vrouwen en mannen verdienen afgenomen.

Ambtenaren versus bedrijfsleven

Dit heeft alles te maken met het stijgende opleidingsniveau van vrouwen. Vooral vrouwen die als ambtenaar werken maken een inhaalslag, in het bedrijfsleven blijft deze nog wat achter. Dit is ook terug te zien aan het omslagpunt, waarop mannen meer verdienen dan vrouwen. Mannen met overheidsfuncties verdienen dan ook gemiddeld meer vanaf 36-jarige leeftijd dan hun vrouwelijke collega’s, terwijl in het bedrijfsleven de grens op dertig jaar ligt.

Verder zijn de verschillen bij overheidsfuncties ook kleiner dan in het bedrijfsleven. Wat ambtenaren betreft verdienen mannen in 2014 nog tien procent meer, dit was in 2008 zestien procent. Dat verschil loopt ook een stuk harder terug dan in het bedrijfsleven, waar het in die zes jaar slonk van 22 naar twintig procent.

Dat ondanks de opkomende jonge vrouwen het verschil in het algemeen nog zo groot is, heeft te maken met het feit dat ouderen in het algemeen meer verdienen van jongeren. Dit komt onder andere door factoren als werkervaring en beroepsniveau.

Achtergrondkenmerken

Bij de cijfers heeft het CBS de invloed van de achtergrondkenmerken achterwege gelaten. Het gaat dus om het feitelijke loonverschil. Wanneer er wel een correctie doorgevoerd zou worden met de twintig verschillende achtergrond kenmerken, dan zou volgens het CBS dezelfde trend waarneembaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jonge vrouwen verdienen meer dan jonge mannen
Sluiten