Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 15 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Cardioloog: Geef fietsers belastingvoordeel

Fietsers die van en naar het werk fietsen, de woon-werkfietsers, moeten belastingvoordeel krijgen. Zo maak je fietsen financieel aantrekkelijk en bevorder je bewegen bij werkend Nederland.

Dat zegt cardioloog Leonard Hofstra, verbonden aan het VU Medisch Centrum en Cardiologie Centra Nederland. „Financiële prikkels kunnen een enorme impact hebben op het gebruik van de fiets”, meent Hofstra. „Zitten is het nieuwe roken. In de auto zit je, beweeg je niet. Als je op de fiets naar het werk en naar huis gaat, heb je een deel van de dagelijkse portie beweging al gehad.”

Hoofd leegmaken

Met fietsen verbrand je niet alleen calorieën, het is ook goed voor je cholesterolgehalte. „Veel mensen zeggen dat ze met fietsen het hoofd leegmaken. Dat klopt helemaal. Je lichaam maakt dan endorfine en serotonine aan. Zo ‘ontstrest’ het lichaam.”

Hofstra wil dat mensen gaan beseffen dat deze vorm van lichamelijke beweging heel gezond is. Economische prikkels kunnen daarbij belangrijk zijn, denkt hij. „Beloon fietsers. Vroeger had je de fiets van de zaak. Die moet eigenlijk weer terug op de kaart.”

Vergoeding

„Wat me ook opvalt, zijn de reclames op televisie over gehoortoestellen en brillen die in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) vergoeding in de zorgverzekering. Soms krijgen mensen zelfs een gratis tweede bril. Dat vinden we allemaal de normaalste zaak van de wereld. In feite zou je er ook iets voor kunnen zeggen om de fiets te vergoeden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Cardioloog: Geef fietsers belastingvoordeel
Sluiten