Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 19 nov 2016 / 18:49 uur

Bombardement op kinderziekenhuis Aleppo

Het enige kinderziekenhuis in het belegerde deel van Aleppo is voor de tweede keer in een week gebombardeerd. De verzorgers moesten met baby’s uit couveuses naar schuilkelders vluchten, meldt The Guardian.

Mogelijk is er bij de aanval gebruik gemaakt van chloorgas en een vacuumbom, waarbij de zuurstof uit de lucht wordt gezogen door de ontploffing. De dokters en patiënten hadden moeite met ademhalen. Na het bombardement is besloten om het ziekenhuis te sluiten.

Baby’s uit couveuses

„Het is de tweede keer in een week dat het kinderziekenhuis wordt aangevallen, en het wordt gezien als een doelwit”, stelt de Independent Doctors Associaition. „We hebben daarom besloten om het ziekenhuis te evacueren, de medewerkers en patiënten elders onder te brengen.”

Op beelden van al-Jazeera is te zien wat voor enorme schade de aanval heeft aangericht. Dokters en zusters lichten zichzelf bij met fakkels en mobiele telefoons, op zoek naar baby’s in couveuses die ze in lakens wikkelen. Vervolgens vluchten ze naar de schuilkelders, waar ze dicht op elkaar stonden om elkaar warm te houden.

Let op! Onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Veertien baby’s zijn later naar een andere locatie gebracht omdat ze snel behandeld moesten worden. „Toen we met de ambulance gingen rijden, werden we beschoten door gevechtsvliegtuigen, en werden we ook bestookt met artillerie”, schrijft een van de medewerkers van het ziekenhuis aan The Guardian. „Godzijdank zijn we niet geraakt.”

Het is niet de eerste aanval op een ziekenhuis – met enige regelmaat worden er ziekenhuizen gebombardeerd. De Wereldgezondheidsorganisatie registreerde dit jaar al 126 aanvallen op ziekenhuizen in heel Syrië. In Aleppo zijn veel ziekenhuizen naar een andere locatie verhuisd of ondergronds verder gegaan.

Reageer op artikel:
Bombardement op kinderziekenhuis Aleppo
Sluiten