Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 nov 2016

Boeren omzeilen verbod op afbranden varkensstaartjes

Bijna alle varkenshouders in Nederland omzeilen het verbod op het routinematig afbranden van varkensstaartjes. Dat stelt stichting Varkens in Nood.

Jaarlijks ondergaan daardoor zo’n 30 miljoen biggen een ingreep waarbij de krulstaart zonder verdoving wordt afgebrand. Het couperen (afbranden/knippen) van staarten gebeurt om tegen te gaan dat varkens elkaar uit verveling en ruimtegebrek in de stal de staart afbijten.

Varkens in Nood trekt nu aan de bel omdat het deze week 25 jaar geleden is dat er een EU-richtlijn van kracht ging die het couperen verbiedt, maar varkenshouders het nog wel doen. Dat kan door een uitzonderingsregel die het afbranden nog wel mogelijk maakt. Varkenshouders maken massaal gebruik van die regel omdat het aanpassen van stallen te duur zou zijn, zo stelt de stichting.

Uitzondering

„Officieel is het amputeren van staartjes alleen toegestaan als het een boer tijdelijk niet lukt om staartbijten onder controle te brengen”, stelt een woordvoerder van Varkens in Nood. „Nagenoeg alle varkenshouders beroepen zich, daarbij gesteund door hun veearts, echter steeds opnieuw op die uitzonderingsclausule. De overheid staat dit toe via de NVWA; inspecteurs bevestigen bij controles standaard dat er sprake is van een uitzondering.”

Voor Varkens in Nood is de huidige situatie reden om een campagne te beginnen. Iedereen die wil dat het couperen stopt, kan via de site van Varkens in Nood een e-mail sturen naar betrokken instanties zoals supermarkten, veeartsen, varkensboeren of de politiek. Het doel is dat als de varkensboeren zich gaan houden aan de wet, die voorschrijft dat er voldoende afleidingsmateriaal, schoon drinkwater, gezonde stallucht en goede kwaliteit voer moeten zijn, het couperen geen noodzaak meer is.

Via deze link kan je een filmpje zien van hoe het couperen in zijn werk gaat. Waarschuwing: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boeren omzeilen verbod op afbranden varkensstaartjes
Sluiten