Steven Musch
Steven Musch Nieuws 16 nov 2016

Bob Dylan komt Nobelprijs niet ophalen in Stockholm

Bob Dylan liet de Zweedse Academie meer dan een maand in het ongewisse. Nu is er dan eindelijk duidelijkheid: de zanger komt zijn Nobelprijs voor de Literatuur niet persoonlijk in ontvangst nemen. Dat maakte de Zweedse Academie woensdag bekend.

Dylan liet per brief weten dat hij op 10 december niet naar Stockholm kan komen. Een duidelijke reden voor zijn afwezigheid gaf hij niet. Alleen dat hij ‘verplichtingen’ heeft ‘die hij eerder is aangegaan’. Wel benadrukte hij opnieuw dat hij zich ‘zeer vereerd’ voelt en ‘dat hij zou willen dat hij de prijs zelf in ontvangst zou kunnen nemen.’

Dat Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur won, riep een maand geleden veel verbazing op. Het is namelijk de eerste keer dat een muzikant de prestigieuze literatuurprijs krijgt. De 75-jarige tekstschrijver en country- en folkzanger won de prijs voor het creëren van dichterlijke expressies binnen de Amerikaanse muziekgeschiedenis.

‘Mopperige man’

De Zweedse Academie benadrukte woensdag dat het ‘ongebruikelijk, maar niet uitzonderlijk’ is dat een Nobelprijswinnaar niet aanwezig is bij de uitreiking. Schrijvers Doris Lessing (2007), Harold Pinter (2005) en Elfriede Jelinek (2004) gingen Dylan al voor. Jelinek was afwezig vanwege angststoornissen en stuurde een videoboodschap naar Stockholm.

Bij Dylan was aanvankelijk de vraag of hij de prijs überhaupt wel wilde. Nadat de Zweedse Academie zijn winst bekend had gemaakt, duurde het namelijk nog twee weken voordat er een reactie kwam van de artiest. Dit zorgde voor veel ergernis bij sommige leden van de Academie. Zo noemde de Zweedse schrijver Per Wästberg het ‘onbeschoft’ dat Dylan zo lang niets van zich liet horen: „Hij lijkt een mopperige en weerbarstige man.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bob Dylan komt Nobelprijs niet ophalen in Stockholm
Sluiten