Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 14 nov 2016 / 18:09 uur

Bejaarde Friezin met harken uit zinkende auto gered

Een lange hark, een schoffel en heel wat spierkracht waren nodig om een bejaarde Friezin te redden, maar het is gelukt. Omstanders zagen maandagmiddag in het Friese dorpje Terwispel ineens een auto in het water liggen en haastten zich naar de plek.

Met de lange stokken wisten zij de auto net lang genoeg boven water te houden. Duikers van de brandweer namen de reddingsactie van de omstanders over en wisten het slachtoffer in veiligheid te brengen. De bejaarde vrouw werd uit haar zinkende auto de kant op geholpen.

Auto te water

Omstander Lyset woont vlak bij het water waar het ongeluk maandagochtend gebeurde. Ze keek uit haar raam en zag ineens een auto midden in het kanaal drijven, vertelt zij aan De Telegraaf. Lyset twijfelde geen moment en rende zo snel als ze kon naar buiten.

Eenmaal bij het water hoorde ze van twee vrouwen op de kant dat er een bejaarde dame vastzat in de auto. Lyset riep de hulp in van een vriend en ging zelf snel op zoek naar iets van een ladder. Een ladder kon ze niet vinden, dus pakte ze maar een lange hark en een schoffel uit de garage.

Verzuurde spieren

Ondertussen reden twee schilders voorbij, die ook te hulp schoten. „Mijn vriend en de schilder zijn op een boot in de vaart geklommen. Vanaf daar hebben ze met de harken geprobeerd te voorkomen dat de auto verder zou zinken. Dat was ontzettend zwaar, hun spieren begonnen te verzuren. Intussen zat de vrouw verstijfd in de auto. Ze leek in shock”, vertelt Lyset aan De Telegraaf.

Die verzuurde spieren waren het meer dan waard, want door de brute kracht van de mannen bleef de auto gedeeltelijk boven water. Op die manier kon de in shock verkerende vrouw nog ademhalen. „Gelukkig hoorde ik de brandweer op een gegeven moment aankomen. Anders waren we zelf het water in gesprongen. Het was echt net op het nippertje…”

De aangekomen hulptroepen hebben de vrouw uit de auto gehaald. Het was een oude dame, volgens Lyset was ze al in de negentig. De vrouw is overgedragen aan het ambulancepersoneel en de auto is uit het water getakeld.

Verkeerde versnelling

Bij het ambulancepersoneel bleek al snel dat de vrouw niet naar het ziekenhuis hoefde. Ze hebben haar naar huis gebracht en daar is de vrouw gaan douchen om op temperatuur te komen. De bejaarde vrouw zou aan het kanaal wonen. Aan de hulpdiensten vertelde ze dat ze achteruit wilde rijden, maar was vergeten haar auto in de juiste versnelling te zetten. Hierdoor reed ze zo het kanaal in toen ze gas gaf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bejaarde Friezin met harken uit zinkende auto gered
Sluiten