Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 10 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Avocado eten is hot, maar het doodt je huisdier

De voedselhypes die door mensenland trekken, kunnen in sommige gevallen nadelig zijn voor onze huisdieren. Neem de avocado. Iedereen luncht er tegenwoordig mee, maar gooi het restant niet in het konijnenhok. De voedzame vrucht kan voor deze knager dodelijk zijn.

De laatste jaren neemt het aantal dieren dat vergiftigd wordt door avocado steeds meer toe. Dit blijkt onder meer uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht. „De gevoeligheid voor deze vrucht verschilt per dier”, laat het NVIC weten. „Honden en katten krijgen bij een teveel aan avocado hooguit maag-darmklachten, maar voor konijnen, cavia’s en volièrevogels kan de vrucht dodelijk zijn.

Het NVIC ontvangt jaarlijks tienduizenden telefoontjes van dierenartsen die vragen hebben over vergiftigingsverschijnselen. Ook het aantal telefonische consulten blijft ieder jaar stijgen. Vorig jaar werd er 5418 keer gebeld voor 5429 dieren. In de meeste gevallen gaat het dan om honden (68 procent) en katten (24 procent).

Spacecake

Opvallend is dat bijna 10 procent van de belletjes gaat over huisdieren die zijn blootgesteld aan drugs. Met name cannabis. „Het meest voorkomende scenario hierbij is dat een hond een stuk spacecake heeft gegeten”, aldus het NVIC. Nicotine, daar zijn de honden en katten ook niet vies van. Niet alleen in de vorm van sigaretten of sigaren, maar in toenemende mate komen ze op het spreekuur nadat ze van de navulvloeistof voor e-sigaretten (e-liquid) hebben ‘gesnoept’. Weer een steeds populairder product onder mensen waar het huisdier de dupe van lijkt te worden.

Voor de mens doet nicotine lichamelijk al niet veel goeds, maar voor dieren is het helemaal funest. NVIC ontving een telefoontje van een dierenarts die een pup op het spreekuur had die spelenderwijs vier sigaretten had verorberd. Een dergelijke nicotinevergiftiging kan effecten hebben op het hart, de bloeddruk en de ademhaling, zorgen voor tremoren, maag-darmklachten en in ernstige gevallen leiden tot convulsies en coma.

Chocolade

Tabak en drugs heeft niet iedere huisdiereigenaar in huis. De kans is groter dat er chocolade en kauwgom met xylitol rondslingert. Chocolade is een bekende boosdoener. Maar liefst 57 procent van de meldingen die het informatiecentrum ontving, ging over chocolade. De zoetstof xylitol is vooral gevaarlijk voor honden. „Zij kunnen hierdoor snel een te lage suikerspiegel ontwikkelen en leverproblemen krijgen bij hogere doseringen.”

Maar ook uien, knoflook, Macadamia-noten, druiven en rozijnen moet je niet onder de keukentafel aan je huisdier voeren. Bedenk: niet alles wat jij lekker en gezond acht, is dit ook voor je huisdier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.