Steven Musch
Steven Musch Nieuws 15 nov 2016 / 22:20 uur

‘Angela Merkel gaat voor vierde termijn’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil zich opnieuw kandidaat stellen voor de verkiezingen van volgend jaar. Dat heeft Norbert Röttgen, een vooraanstaande partijgenoot van de Christen Democratische Unie (CDU), dinsdag gezegd bij het CNN-programma Amanpour.

Er bestaat al lange tijd onduidelijkheid over of Merkel zich opnieuw verkiesbaar wil stellen, maar volgens Röttgen is de Bondskanselier vastbesloten om voor een vierde termijn te gaan. „Ze is absoluut vastbesloten, gewillig en bereid om een bijdrage te leveren aan het versterken van de internationale liberale orde", aldus Röttgen. „Maar het is onmogelijk om op één persoon te vertrouwen. We hebben het Westen als geheel nodig."

Niet officieel

Röttgen is niet de eerste die roept dat Merkel zich opnieuw verkiesbaar gaat stellen. Verschillende partijgenoten hebben de afgelopen maanden hetzelfde gezegd, maar Merkel zelf heeft nog geen officiële uitspraken gedaan over haar toekomst. De verwachting is dat zij begin december op het congres van de CDU meer duidelijkheid zal geven.

Merkel is sinds 2005 bondskanselier van Duitsland en is in meer dan tien jaar tijd het gezicht van Europa geworden. Enerzijds is zij een zeer geliefd politicus, anderzijds juist één van de meest verguisde Europese leiders. In eigen land kon Merkel jarenlang rekenen op de stem van haar trouwe achterban, maar door haar ‘open’ vluchtelingenbeleid (‘Wir schaffen das’) is haar populariteit het afgelopen jaar sterk afgenomen.

Merkel voelt vooral de hete adem van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) in haar nek. Zo bleek ook bij de deelstaatverkiezingen in september. Een groot deel van de kiezers liep weg bij de CDU en maakte de overstap naar AfD.

Stabiliteit

Met name in Oost-Duitsland, waar Merkel zelf vandaan komt, wint AfD aan populariteit. Toch is de Duitse kiezer ook op zoek naar stabiliteit in deze onzekere tijden na het Brexit-referendum, de verkiezing van Donald Trump in de Verenigde Staten en de opkomst van populistische bewegingen in verschillende Europese landen. Merkel beoogt voor veel Duitse kiezers die stabiliteit. Ondanks haar vluchtelingenbeleid kan ze dan ook nog steeds op de steun van veel kiezers rekenen.

Mocht Merkel voor haar vierde termijn gekozen worden, dan zou zij de langstzittende regeringsleider van het naoorlogse Duitsland zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Angela Merkel gaat voor vierde termijn’
Sluiten