Steven Musch
Steven Musch Nieuws 30 nov 2016 / 20:40 uur

Amnesty: kinderarbeid bij winning palmolie Indonesië

Bij de winning van palmolie in Indonesië is sprake van kinderarbeid. Dat blijkt uit onderzoek van Amnesty International. Palmolie zit in veel producten, zoals schoonmaakmiddelen, shampoo, crèmes, zeep en lippenstift, bakolie, voorverpakt brood, ontbijtgranen, margarine, chocola en snacks, die ook op de Nederlandse markt verkocht worden.

Verschillende multinationals, waaronder Colgate-Palmolive, Kellogg’s, Nestle en het Nederlands-Britse bedrijf Unilever, kopen hun palmolie in bij de Indonesische palmoliegigant Wilmar, waar volgens Amnesty sprake is van kinderarbeid en andere schendingen van de rechten van arbeiders.

Bestrijdingsmiddelen

Kinderen tussen de acht en veertien jaar verrichten gevaarlijk en zwaar werk en vrouwen worden onderbetaald en gedwongen om lange dagen te werken zonder vast dienstverband. Ook dragen de ‘werknemers’ geen beschermende uitrusting, terwijl er met giftige bestrijdingsmiddelen wordt gewerkt.

De manier waarop palmolie wordt gewonnen is mensonterend, schrijft Amnesty. „Arbeiders raken ernstig gewond door het werken met een ernstig giftige pesticide, die in de Europese Unie en door Wilmar zelf verboden is."

Niet duurzaam

Volgens de mensenrechtenorganisatie houden bedrijven als Unilever en Nestle consumenten voor dat hun palmolie duurzaam is, terwijl dat niet het geval is. „Er is iets goed mis als negen bedrijven met samen een omzet van 325 miljard dollar in 2015 niet in staat zijn om iets te doen aan de gruwelijke behandeling van palmolie werknemers die een schijntje verdienen", aldus Meghna Abraham, senior onderzoeker bij Amnesty.

Voor het onderzoek sprak Amnesty met 120 arbeiders, waaronder kinderen, die op palmolieplantages op Kalimantan en Sumatra werken. Palmolie komt uit het vruchtvlees van de palmvrucht. Voor de aanleg van plantages worden veel bossen gekapt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Amnesty: kinderarbeid bij winning palmolie Indonesië
Sluiten