Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 nov 2016 / 17:49 uur

3 miljoen Zuid-Soedanezen vluchten voor burgeroorlog

Drie miljoen Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht voor het geweld in hun land. Dat melden de Verenigde Naties. Het Coördinatiebureau voor Noodhulp van de VN schatte de hoeveelheid vluchtelingen begin deze maand nog een stuk lager in, op 2,8 miljoen.

Volgens de VN wil het grootste deel van de vluchtelingen Soedan in, namelijk zo’n 1,9 miljoen. Maar ook het zuidelijke buurland Oeganda krijgt dagelijks duizenden nieuwe vluchtelingen te verwerken.

Staatgreep

Zuid-Soedan is een van de jongste landen op de planeet, nadat het zich vijf jaar geleden los wist te maken van Soedan en een onafhankelijk land werd. In 2013 ontstond er echter een burgeroorlog. President Salva Kiir beschuldigde zijn voormalige vicepresident Riek Machar namelijk van het beramen van een staatsgreep. Het gevolg hiervan was dat de verschillende etnische groepen in het land lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.

In twintig maanden tijd vielen er tienduizenden slachtoffers, maar er leek licht te komen aan het eind van de tunnel. In augustus 2015 ondertekenden verschillende partijen namelijk een vredesakkoord. Lange tijd leek het erop dat de rust definitief was teruggekeerd, maar afgelopen juli werden de gevechten heropend in de hoofdstad Juba.

Sindsdien zijn er opnieuw duizenden mensen overleden en drie miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. De VN waarschuwde anderhalve week geleden nog voor genocide in het Afrikaanse land. Ze meldde dat „alle tekenen er zijn voor een ontwikkeling richting genocide bij een verdere geweldsescalatie.”

Oorlogrijke geschiedenis

Overigens is de burgeroorlog niet nieuw voor de mensen in Zuid-Soedan, ook toen het nog bij Soedan hoorde, was er vrijwel continu sprake van een burgeroorlog. Het land kende in het verleden twee grote en langdurige burgeroorlogen. De eerste van 1956 tot 1972 en de tweede van 1983 tot 2005.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
3 miljoen Zuid-Soedanezen vluchten voor burgeroorlog
Sluiten